SAMFUNNPOLITIKK

Siktet for atomsabotasje i Sverige

Oskarshamn atomkraftverk i Sverige der to persoenr skal ha forsøkt å smugle inn sprengstoff.
Oskarshamn atomkraftverk i Sverige der to persoenr skal ha forsøkt å smugle inn sprengstoff. Bilde: OKG
22. mai 2008 - 09:03

Oskarshamn (NTB-TT):Onsdag kveld kunne politiet også opplyse at mistanken mot dem var styrket i løpet av timene som var gått siden de ble pågrepet, ifølge aftonbladet.se.

Alarmen gikk etter at en av mennene forsøkte å bringe inn en pose med spor av et høyeksplosivt sprengstoff da han kom på jobb ved atomkraftverket. De to siktede har i flere dager kunnet bevege seg fritt inne på anlegget.

– Vi kan ikke utelukke at de har tatt med seg sprengstoff inn på kjernekraftverket, sier Anders Österberg, som er informasjonssjef for OKG, selskapet som driver verket.

Sprengt

Bombeteknikere med spesialtrente hunder var onsdag kveld i gang med å undersøke området. Den mistenkelige posen, som kun inneholdt toalettartikler, ble sprengt i stykker.

– Det ble gjort av sikkerhetshensyn. Restene av posen er tatt hånd om av våre lokale teknikere og skal fraktes til Statens kriminaltekniske laboratorium, sier Sven-Erik Karlsson, informasjonssjef for politiet i Kalmar.

Det var like før klokka åtte onsdag morgen at sikkerhetskontrollen ved verket avslørte at noe var galt. Den ene av mennene som nå er siktet, viste seg å ha med en pose med spor av TATP, et sprengstoff som blant annet ble brukt under terrorangrepet i London i juli 2005.

Mannen som arbeider som sveiser, ble straks brakt inn til avhør. Politiet sperret av et område på 300 meter rundt funnstedet.

Oppskrift på nettet

– Ettersom det dreide seg om et stoff som ikke hvem som helst går rundt med, så slo vi alarm, sier Anders Österberg.

– Det er ikke noe man bruker for å sprenge bort sten i hagen, sier han til Dagens Nyheter. Stoffet ble oppdaget i en stikkprøve som ikke gjøres hver dag.

TATP kan fremstilles ved hjelp av oppskrifter på internett, og ingrediensene er ikke uvanlige. De finnes blant annet i middel for tette rør og neglelakkfjerner.

Sveiseren som ble pågrepet, har jobbet på verket siden begynnelsen av mai. Han jobber for en innleid entreprenør og har utført sveisearbeid inne på et sikkerhetsklarert område.

Selskapet OKG tror ikke anlegget var truet onsdag, og understreker at sprengmiddelet kun ble påvist på posens ytterside.

– God sikkerhet

– Vi kan konstatere at våre sikkerhetsrutiner fungerer, sier OKG-sjef Lars Thuring.

Også det tyske energiselskapet E. ON, en av kraftverkets eiere, toner ned saken.

– Dette har ingenting å gjøre med en bombetrussel eller et bombeangrep, sier talsmann Jens Schreiber.

Flere hundre ansatte ble evakuert da alarmen gikk, men dette skal ikke ha påvirket driften av atomkraftverket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Oskarshamn er det ene av tre atomkraftverk som står for produksjonen av halvparten av Sveriges energibehov. Det eies av E. ON og finske Fortum. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.