KRAFT

Sikter fortsatt mot månen

21. des. 2007 - 13:41


En offensiv statsminister møtte fredag pressen til juleoppsummering i det nye operabygget i Bjørvika i Oslo. Han proklamerte at regjeringen ligger foran skjemaet i forhold til Soria Moria-erklæringen, og at kamp for et sunnere klima og en bedre skole blir hans viktigste innsatsområder i 2008.

– Vi er i ferd med å bruke de store pengene på Mongstad. Det blir sikkert overraskelser underveis, men dette skal på plass. Både regjeringen og jeg personlig har lagt stor prestisje i det. Og de som alt nå kaller Mongstad en flopp, tar helt feil. Dette er overdimensjonert kritikk. Vi har ganske riktig gjort en justering når det gjelder testanlegget, men det får ingen betydning for fullskalarensingen av gasskraftverket, sier Stoltenberg.

Kompensere med kvoter

Regjeringen har skrinlagt planene om CO2-fangst for testanlegget og vil kompensere dette ved å kjøpe klimakvoter i utlandet. Dette arbeidet er allerede i gang. Stoltenberg minner om at renseanlegget på Mongstad skal ta hånd om 1,3 millioner tonn CO2 årlig i kanskje 25 år, og at utslippet på 100.000 tonn årlig i tre år fra testanlegget blir lite i et slikt perspektiv.

Les også:

– Det kanskje aller viktigste ved Mongstad er teknologiutviklingen. Her er vi innstilt på å bruke betydelige pengesummer. Og dette blir lagt merke til i utlandet. Hvis renseteknologien kan brukes i et land som Kina, som bygger ett kullkraftverk i uken basert på gammeldags teknologi, er dette en riktig sak å bruke milliarder på, sier statsministeren.

Det var i nyttårstalen i fjor Stoltenberg brukte betegnelsen «månelanding» om renseprosjektet på Mongstad. Meningen var å si noe om kompleksiteten og teknologinivået på det regjeringen ønsker å dra i gang. Kostnadene er det umulig å fastslå i dag, men regningen kommer trolig på mer enn 10 milliarder kroner.

– Testsenteret er ikke selve månelandingen, slik det kan virke hos noen av kritikerne, sier Stoltenberg.

Barnehager og skole

Med fem av åtte stortingssesjoner bak seg i denne fireårsperioden, altså over halvkjørt løp, er Stoltenberg fornøyd med mye. Men situasjonen i skolen finner han uakseptabel.

– Norge er vant til å ligge høyt oppe på skolesektoren. Nå viser flere internasjonale undersøkelser at vi ligger godt under gjennomsnittet. Dette er kort og godt uholdbart. Regjeringen har skjønt budskapet, og jeg kommer til å bruke mye tid på skole i 2008, sa en bekymret statsminister.

Han er åpen for å drøfte hele læreprosessen og måten undervisningen foregår på. Innhold og kvalitet skal under lupen.

– Er vi gått for langt i å svekke strukturene og de faste rammene i skolen? Er for mye overlatt til elevene? Slik spørsmål må vi stille. Det er åpenbart at det er mye å gjøre, sier Stoltenberg.

Nesten fornøyd

På barnehagesektoren er statsministeren nesten helt fornøyd. Utbyggingen har skutt fart under den rødgrønne regjeringen, og i dag er dekningen 98,4 prosent for de barna som ønsker plass. Bare 1,6 prosent mangler et barnehagetilbud.

– Hele 248.000 har plass, mens 3.916 mangler. At dekningen er på 98,4 prosent er ingen trøst for dem, og vi skal stå på neste år. Jeg ønsker å være den statsministeren som kan fastslå at alle som ønsker, har fått barnehageplass, sier Stoltenberg. (©NTB-Per Christensen)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.