Sikret seg kontrakt på tilstandsregistrering av veiene i Vestland

Vestland skal gjennomføre en omfattende tilstandsregistrering av fylkeskommunens veier, og jobben skal utføres av TerraTec AS.

TerraTecs oppmålingsbil blir å se på Vestlandsveiene de neste tre årene.
TerraTecs oppmålingsbil blir å se på Vestlandsveiene de neste tre årene. Foto: TerraTec
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
20. juli 2022 - 10:01

Arbeidet omfatter innsamling av tilstandsdata på veidekker på Vestlands fylkesveinett, som omfatter 360-graders veibilder og punktskyer. Oppdraget skal utføres i perioden april/mai-september/oktober,  hvert år, og kontraktsperioden er definert som en 1+1+1 årskontrakt. Det blir også stilt krav til vær/lysforhold og dekkeforhold når arbeidet skal utføres.

TerraTec var eneneste tilbyder på oppdraget, og kontrakten med Vestland fylkeskommune har en samlet verdi på åtte millioner kroner.

TerraTec er spesialister innen geodata i alle versjoner, og driver oppmåling i alt fra bygg til fra fly. Oppdraget for Vestland fylkeskommune omfatter bilbåren laserskanning er en godt etablert produksjonsmetode i Terratecs verktøykasse, en effektiv måte å samle inn et omfattende datagrunnlag.

Hver av de to hovedkablene på Askøybrua består av syv kabler i bredden, i tre lag, altså totalt 21 kabler.
Les også

Askøybrua: Store utmattingsskader

Millioner av punkt per sekund

Ved hjelp av laserskannere montert bak på bilene innhentes millioner av punkt per sekund det kan kjører opp til 80 km/t. Punktene blir georeferert ved hjelp av GNSS og IMU samt kontrollpunkt på bakken, og sammen danner de en meget detaljert punktsky velegnet til etablering av 3D vektorobjekter, og videre grunnlag til etablering av trekantmodell (TIN).

Sensorene som sitter på bilen samler inn store mengder data på kort tid, og spesielt i områder hvor det er vanskelig å komme til med tradisjonell landmåling, f.eks. trafikkert veger og flyplasser, tunneler, jernbaner, bykjerner osv. Med denne metoden for datafangst kan det samles inn data uten at trafikken forstyrres eller at kjørespor må avsperres, forteller TerraTec på sine nettsider.

Terratec ble startet i 2004 og er en videreføring av kartleggings- og flyfotoaktivitet i Fjellanger Widerøe. 

Vedlikehold og rassikring må prioriteres i Nasjonal transportplan, mener NAF.
Les også

Fylkesveiene: Forfall og rassikring vil koste 166 milliarder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.