INDUSTRI

Sikret finansiering fram til 2012

Anders J. Steensen
10. des. 2008 - 10:32

Bildelprodusenten Kongsberg Automotive har refinansiert sine lån på grunn av det kraftige fallet i verdens bilproduksjon.

– Vi har gjort dette i samarbeid med våre bankforbindelser, DnB NOR og Nordea, slik at tilbakebetalingsplanene er i samsvar med vår forretningsplan, sier administrerende direktør Olav Volldal.



Realistisk forretningsplan

Den nye forretningsplanene er basert på samtaler med bilprodusentene om hva de forventer skal bli markedet for 2009.

– Vi har snakket med våre kunder helt fram til slutten av november for å utvikle en realistisk forretningsplan, deretter gikk vi i forhandlinger med våre bankforbindelser, sier Volldal.



Betales i valuta

I korthet går den nye finansieringen ut på å redusere nedbetalingene på i første omgang to store lån i amerikanske dollar og i euro. De er på henholdsvis 236 millioner dollar og 239 millioner euro.

Lånene representerer nesten 90 prosent av gjelden til Kongsberg Automotive. Lånene ble tatt opp i 2007 da Kongsberg Automotive gjennomførte store oppkjøp i USA og Europa.

Som en del av den nye finansieringsavtalen skal lånene betjenes i valuta og ikke i norske kroner. Det betyr lavere kostnader for Kongsberg Automotive, da de kan betjenes direkte fra de inntektene de har i henholdsvis dollar og euro.

En annen fordel er at de også har betydelig lavere enn lånene i norske kroner, med en rentefot på rundt 2 prosent i dollar, 3,5 prosent i euro mot nesten 5 prosent i kroner.



Ingen lønnsøkninger

Det er allerede gjennomført betydelige restruktureringstiltak i Kongsberg Automotives virksomheter. Fabrikker er flyttet fra høykostland til lavkostland, og i løpet 2008 er bemanningen redusert med 1.954 personer.

KA avdramatiserer

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– For å holde kostnadene under kontroll blir det ingen lønnstillegg i 2009. I tillegg er alle ekstra ytelser frosset. Det gjelder både for arbeidere og alle funksjonærer. Dessuten reduserer vi reisevirksomheten til et absolutt minimum, sier Volldal.

Kutter arbeidstiden i industrien



Økte markedsandeler

Kongsberg Automotive har fått flere kontrakter nylig, til verdier på nærmere en halv milliard kroner.

– Disse kontraktene vil først og fremst bety noe for virksomheten i 2010, men de bekrefter at vi tar markedsandeler, sier Volldal.

KA varmer russerrumper

Styrker i Kina og India

Når det gjelder bemanningen framover vil den følge aktiviteten i selskapet.

– Vi produserer ikke for lager. Bemanningen vil svinge med etterspørselen. Derfor tør vi heller ikke si noe om ytterligere reduksjoner i bemanningen framover, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie.

Det er først og fremst virksomhetene i USA og Europa som har merket de dårligere tidene. Virksomhetene i Asia er mindre berørt.

– Vi har faktisk oppbemannet i Kina og ser et stort potensial i dette markedet. I tillegg er vi i ferd med å etablere oss i India. Dette er store vekstområder for bilindustrien, sier Lie.

Ingen bilpakke fra Jens

- Vi må la noen dø

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.