INDUSTRI

Sikret finansiering fram til 2012

Anders J. Steensen
10. des. 2008 - 10:32

Bildelprodusenten Kongsberg Automotive har refinansiert sine lån på grunn av det kraftige fallet i verdens bilproduksjon.

– Vi har gjort dette i samarbeid med våre bankforbindelser, DnB NOR og Nordea, slik at tilbakebetalingsplanene er i samsvar med vår forretningsplan, sier administrerende direktør Olav Volldal.Realistisk forretningsplan

Den nye forretningsplanene er basert på samtaler med bilprodusentene om hva de forventer skal bli markedet for 2009.

– Vi har snakket med våre kunder helt fram til slutten av november for å utvikle en realistisk forretningsplan, deretter gikk vi i forhandlinger med våre bankforbindelser, sier Volldal.Betales i valuta

I korthet går den nye finansieringen ut på å redusere nedbetalingene på i første omgang to store lån i amerikanske dollar og i euro. De er på henholdsvis 236 millioner dollar og 239 millioner euro.

Lånene representerer nesten 90 prosent av gjelden til Kongsberg Automotive. Lånene ble tatt opp i 2007 da Kongsberg Automotive gjennomførte store oppkjøp i USA og Europa.

Som en del av den nye finansieringsavtalen skal lånene betjenes i valuta og ikke i norske kroner. Det betyr lavere kostnader for Kongsberg Automotive, da de kan betjenes direkte fra de inntektene de har i henholdsvis dollar og euro.

En annen fordel er at de også har betydelig lavere enn lånene i norske kroner, med en rentefot på rundt 2 prosent i dollar, 3,5 prosent i euro mot nesten 5 prosent i kroner.Ingen lønnsøkninger

Det er allerede gjennomført betydelige restruktureringstiltak i Kongsberg Automotives virksomheter. Fabrikker er flyttet fra høykostland til lavkostland, og i løpet 2008 er bemanningen redusert med 1.954 personer.

KA avdramatiserer

– For å holde kostnadene under kontroll blir det ingen lønnstillegg i 2009. I tillegg er alle ekstra ytelser frosset. Det gjelder både for arbeidere og alle funksjonærer. Dessuten reduserer vi reisevirksomheten til et absolutt minimum, sier Volldal.

Kutter arbeidstiden i industrienØkte markedsandeler

Kongsberg Automotive har fått flere kontrakter nylig, til verdier på nærmere en halv milliard kroner.

– Disse kontraktene vil først og fremst bety noe for virksomheten i 2010, men de bekrefter at vi tar markedsandeler, sier Volldal.

KA varmer russerrumper

Styrker i Kina og India

Når det gjelder bemanningen framover vil den følge aktiviteten i selskapet.

– Vi produserer ikke for lager. Bemanningen vil svinge med etterspørselen. Derfor tør vi heller ikke si noe om ytterligere reduksjoner i bemanningen framover, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie.

Det er først og fremst virksomhetene i USA og Europa som har merket de dårligere tidene. Virksomhetene i Asia er mindre berørt.

– Vi har faktisk oppbemannet i Kina og ser et stort potensial i dette markedet. I tillegg er vi i ferd med å etablere oss i India. Dette er store vekstområder for bilindustrien, sier Lie.

Ingen bilpakke fra Jens

- Vi må la noen dø

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.