ARKIVNYHETER

Sikrere romfly

Erik Tandberg
4. mars 2003 - 08:01

Den amerikanske romorganisasjonen Nasa har offentliggjort de første retningslinjer og krav for det nye romfartøyet OSP (Orbital Space Plane).

Fartøyet skal brukes i redningsøyemed og til ordinær transport av mannskaper og lettere nyttelaster til og fra Den internasjonale romstasjonen. Dermed vil romfergen i stor grad kunne frigjøres til frakt av tyngre nyttelaster.

OSP skal ha plass til minst fire, og skal være klar til bruk i redningssammenheng senest i 2010. Besetningen vil ikke behøve romdrakt. Tilgjengeligheten må være minst 99 prosent og sikkerheten må være minst like god som for den nå tilkoblede russiske livbåten Sojus.

Varianten som skal frakte mannskaper og lettere nyttelaster til og fra romstasjonen må være klar senest i 2012, og sikkerheten her må være bedre enn for romfergen. For begge varianter vil det bli krevet kortere klargjøringstid og større oppskytningssannsynlighet. Dessuten skal manøvreringsevnen i rommet være bedre enn romfergens. Begge varianter vil i begynnelsen bli skutt opp med engangsraketter av typen Delta 4 eller Atlas 5, og skal benyttes minst til 2020.

De internasjonale romstasjonpartnerne går inn for at det faste mannskapet skal økes til seks i 2006/2007. Dette betyr at to livbåter av typen Sojus må være på plass i rommet i overgangsperioden frem til 2010, men deretter vil størrelsen på OSP bestemme sammensetningen av livbåtene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.