NETTARKIV

Sikrere på boredekk

Økt automatisering gir sikrere arbeidsoperasjoner på boredekk. Men store og tunge hydrauliske maskiner som styres automatisk, kan påføre personer ubotelige skader dersom de oppholder seg på galt sted til gal tid.

National Oilwell Norway AS, tidligere Hitec AS, har tatt konsekvensen av dette og utviklet systemet Safety Brick, som sikrer personellet på boredekk. Systemet blir tilgjengelig fra slutten av august.

Redusert skadeomfang

Skadefrekvensen for operasjoner på boredekk på faste installasjoner har blitt kraftig redusert, fra 34 per million arbeidstimer i 1992 til 19,5 i 2001. På de flytende riggene har utviklingen vært den samme, fra 49 skader per million arbeidstime i 1992 til 25,6 i 2001. Årsaken til disse forbedringene ligger i en langt større grad av automatisering og i regelverket som pålegger selskapene å operere med bemanningsfrie boredekk.

De aller fleste ulykker på en plattform skyldes i følge Oljedirektoratets årsrapport for 2001 at arbeidstakere bryter arbeidsprosedyrene. Folk kan komme mellom store automatiske enheter som beveger seg og komme i klem, slik at fatale skader inntreffer. Dette er hver arbeidstakers og arbeidsgivers mareritt.

Antikollisjonssystem

National Oilwell utvikler for tiden en elektronisk brikke som til enhver tid forteller hvor personell på boredekket befinner seg. Ved hjelp av denne brikken og statiske detektorer som plasseres på boredekk, stoppes alle operasjoner automatisk dersom personell kommer inn i boremaskinens arbeidsområde.

- Systemet vil integrere både personer og maskiner til felles sikkerhetssystem. Dette øker sikkerheten for alle medarbeidere som er på boredekk og andre tilsvarende arbeidsområder. Tidligere har vi hatt slike funksjoner bare for utstyr, forteller markedssjef . National Oilwell har tidligere solgt om lag 70 systemer hvor denne teknologien tas i bruk.

Safety Brick lanseres på årets ONS-utstilling. - Vi konsentrerer oss om boredekk og boredekksoperasjoner. Men det er klart at om våre kunder ønsker å utvide systemet til å omfatte andre deler av plattformene, er vi villige til å se på dette.

National Oilwell Norway AS, tidligere Hitec AS, holder til i Stavanger. Selskapet har 220 ansatte. De utvikler og bygger styresystemer for boreperasjoner.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.