ARBEIDSLIV

Sikrere gentest

27. mars 2001 - 06:54

Sivilingeniør Einar S. Berg står bak en av de 15 forretningsideene som blir oppmuntret med diplom, blomster og 10.000 kroner på veien mot en fiks ferdig forretningsplan. Sammen med kjemikerkollega Kjell Skaug i Statens institutt for folkehelse har Berg utviklet en metode som kvalitetssikrer genteknologibaserte tester. Slike tester brukes til diagnostisk påvisning av arvestoffet til mange virus og bakterier som for eksempel gir gulsott, gonoré, klamydia, tuberkulose eller aids.

– Høy sensitivitet er avgjørende for påvisning av disse mikrobene. En ulempe med dagens tester er at de er ømfintlige for forurensende stoffer, hemmere, som av og til er i prøvene. Slike hemmere ødelegger signaler fra mikroben man er på jakt etter, og er derfor viktige å avsløre, forteller Einar S. Berg.

Internkontroll

Dagens kvalitetssikring foregår ved at man tilsetter et kontrollreagens, en såkalt internkontroll, til prøven som avslører eventuelle hemmere. Problemet er at dagens internkontroller tilsettes først i analyselaboratoriet. En har dermed ikke kontroll på det som skjer med prøven før den kommer til laboratoriet.

– Man har for eksempel ikke kontroll på om prøven ble oppbevart kjølig ved transport til laboratoriet, slik at arvestoffet i en eventuell mikrobe var intakt da prøveprepareringen startet, eller om prøveprepareringen virkelig ble utført tilfredsstillende, forklarer Berg.

Stort vekstpotensial

Duoen fra Virusavdelingen ved Folkehelsa har funnet ut at ved å pakke internkontrollen inn i syntetiske partikler i selve prøveglasset, kan den følge mikrobens arvestoff i alle trinn i analysen.

Berg og Skaug har søkt patent på metoden, som de håper med tiden skal tas i bruk av de som leverer genteknologibaserte diagnostiske tester. I dag omsettes anslagsvis 30 millioner slike tester i året på verdensbasis, til en verdi av 1,7 milliarder kroner. Markedet ventes å vokse sterkt.

– I fremtiden vil det sannsynligvis bli aktuelt å påvise flere typer skadelige mikrober både innen human- og veterinærmedisinsk diagnostikk, i næringsmidler og i miljøprøver, etter hvert som disse testene tar over for de mer tradisjonelle testene. I tillegg vil de genteknologibaserte testene få stor betydning også i cancerdiagnostikk, og annen genetisk testing etter hvert som kunnskapen kommer, forteller Einar S. Berg.

Han vil videreutvikle forretningsplanen i andre fase av Venture Cup 2001.

111 bidrag

Til sammen 111 bidrag kom inn i første runde av årets Venture Cup. 75 av dem kommer fra universitets- og høyskolemiljøer, og 36 var private bidrag. Over halvparten av prosjektdeltakerne er studenter. 30 prosent er privatpersoner, og 13 prosent forskere. Deltakere i Oslo-regionen stikker av med flest premierte bidrag – 8 av 15.

Blant de øvrige premierte ideene er forretningsplaner for en slepepose for levende fisk, ny teine for å fange kongesnegler og kråkeboller, georadar for tredimensjonal avbildning av rør og kabler under gater og fortau, ergonomisk datamus og en CO 2 -sensor for behovsstyrt ventilasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.