NETTARKIV

Sikrer store verdier

Bilde: Anders J. Steensen

Stavanger: Den viktigste prosessen i et anlegg for produksjon av olje er separasjonsprosessen. Særlig er det første trinnet viktig, den såkalte innløpsseparatoren. Her utføres over 90 prosent av olje-, gass- og vannseparasjonen ved hjelp av trykkreduksjon og tyngdekraften. Ofte er den begrensende faktoren i et produksjonsanlegg enten gass- eller væskebehandlingskapasiteten.

Selskapet Tracerco har lyktes i å løse dette problemet:

– Vår måler klarer å finne skillene mellom vann, olje og gass med god nøyaktighet. Derfor er den tatt i bruk i mer enn 50 norske prosesstog, forteller daglig leder av norgeskontoret, Magne Husebø.Som en champagneflaske

Å måle inne i separatoren er vanskelig. Olje, gass og vann som strømmer opp fra brønnen, føres gjennom en brønnhodeventil og en strupeventil for å regulere mengden, før den føres inn via en manifold til separatoren. Brønnstrømmen er nå meget kompleks, en forferdelig blanding av olje, vann gass og som regel kjemikalier. Når den strømmer inn i separatoren, spruter væsken ut, ikke ulikt hva som skjer når en champagneflaske åpnes – det bruser og skummer.

I likhet med champagnen i glasset, tar det tid før det roer seg og væsken (olje og vann) og skummet skilles. Dette kalles oppholdstiden i separatoren. For mange separasjonstog er oppholdstiden helt oppe i 15 minutter. Tracercos måleinstrument settes i enden av separatoren, der væskene er skilt.

– Vi detekterer vann- og oljeskillet og skillet mellom gass og olje, selv om det fortsatt skulle være en god del skum igjen i separatoren. Selve målemetoden er basert på gammastråling, forteller Husebø.Fra petrokjemi

Selskapet han representerer er opprinnelig sprunget ut fra instrumentavdelingen i engelske ICI, Imperial Chemical Industries. De spesialiserte seg på måleinstrumenter for petrokjemisk industri.

– Vi har et meget godt samarbeid med FMC Technologies for undervannsløsninger. Blant annet har vi levert nivåmåler til Tordis undervannsseparasjonsanlegg. Vi skal også levere til verden største undervannsprosessprosjekt, Pazflor.

Sporing av væskestrømmer

Tracercos kontor i Norge ligger i høyteknologisenteret i Bergen, HiB. De har fem ansatte.

– Vi driver for det meste med ingeniørtjenester knyttet til nivåmåling, men har også utviklet en metode for å finne væskestrømmene fra oljebrønner i oppstartsfasen sammen med StatoilHydro. Det gjøres ved at vi slipper inn kjemikalier med forskjellige egenskaper i forskjellige soner av brønnene. Dermed blir det mulig å spore hvor og hvilke væskestrømmer som kommer fra de enkelte sonene i lange horisontalbrønner som er plassert i forskjellige deler av et reservoar, forklarer Husebø.

Denne målingen var nominert til Innovasjonsprisen under årets ONS.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.