IT

Sikrer seg med falsk programvare

Espen Zachariassen
28. apr. 2009 - 11:20

Den årlige sikkerhetsrapporten "Security Intelligence Report" fra Microsoft ble lagt frem på Nasjonal Sikkerhetsdag i Oslo tirsdag formiddag.

Flytter

Trenden er at ondsinnet programvare spiller stadig mer på frykt og flyttes over fra nettsider og e-post til å bli en del av tilsynelatende standard programvare.

Spionprogramvare som stjeler informasjon og trojanere som ødelegger maskinen øker markant.

Falsk

Trojaneren Renos er et eksempel på en falsk sikkerhetsprogramvare.

I andre halvår av 2008 ble trojaneren funnet på hele 4,4 millioner datamaskiner på verdensbasis.

Dette er en økning på hele 66,6 prosent siden første halvår.

Den største trusselen

I Norge er Renos definert som en av de største sikkerhetstruslene og ble funnet på hele 30.630 datamaskiner siste halvår i fjor.

I samme periode ble det registrert at 102.053 norske datamaskiner var infisert av trojanere, mens 58.108 var infisert av trojanske nedlastningsprogrammer - såkalte Droppers.

– I likhet med første halvår av 2008 er trojanerne Zlob og Renos fremdeles de største sikkerhetstruslene både i Norge og resten av verden. Blant de ti største truslene er fem ondsinnet programvare, mens de resterende fem er såkalt ”uønsket programvare”, sier sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

Tryggere

Rapporten viser også at trenden med at angrep beveger seg mot applikasjoner og programvare og bort fra operativsystemene, fortsetter inn i andre halvår 2008.

Dette er først og fremst fordi operativsystemene har blitt sikrere, i følge Microsoft.

Frykt

Folks engstelse for å at maskinen skal bli utsatt for virus kan være en effektiv metode for å trenge gjennom med ondsinnet progamvare.

– Her dukker det opp en advarsel i nettleseren om at maskinen er utsatt for risiko og at du må klikke OK for å beskytte PC-en. Disse programmene ligner veldig på Microsoft-produkter, advarer Seierstad.

Nedgang

På verdensbasis er 8,6 promille av datamaskiner infisert med ondsinnet programvare.

Tallene baserer seg på det antall PC-er som har blir sjekket med hjelp av Microsofts ”Malicious Software Removal Tool”, som følger med operativsystemene fra Microsoft.

– I Norge var 6,8 promille av maskinene infiserte i andre halvår 2008. Dette er en nedgang fra 8,3 av 1000 datamaskiner i første halvår, sier Seierstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.