BYGG

Sikrer ras med duk

Joachim Seehusen
13. mai 2009 - 22:39

HANNOVER: Det er det tyske Sächsisches Textil Forschungs Institut som har utviklet duken, som er laget av AR-glassfiber (alkalieresistent) og polypropylen.

Forskerne har klart å gi duken spesielt høy elastisitet og den skal tåle mye strekk.

Bygningen kollapser ikke

Når denne duken brukes på murverk, vil et hus som normalt raser sammen under et jordskjelv eller som blir utsatt for skred, bli stående.

– Først og fremst er den utviklet med tanke på jordskjelv, men det er åpenbart at den også vil øke sikkerheten der det er stor skredfare, sier Reinhard Helbig, avdelingsleder for tekniske tekstiler.

– Bygningen blir skadd, men den kollapser ikke. Det gir dem som befinner seg inne i huset langt større sjanser til å komme helskinnet fra det, sier Helbig.

Han har vært med på den treårige utviklingen av den nye duken.

Stort behov

Duken kan monteres på begge sider av en vegg, men normalt skal det være tilstrekkelig å bruke den på utsiden, under puss eller forblending.

Duken er vevet av materialkombinasjoner med forskjellig E-modul. Det er også utviklet strukturer i duken med bi- og triaksiale fiberorienteringer.

– Det har vært et sterkt og økende behov for et slikt produkt. I mange jordskjelvutsatte områder er murverk en utbredt konstruksjonsmetode og uten forsterkning kollapser slike bygg for lett, sier Helbig.

Enklere

Han hevder at den nye duken også er lettere å bruke og håndtere enn tradisjonelle forsterkningsmetoder.

Forsøkene i laboratorier har også vist at ved å legge flere lag der fibrene ligger vinkelrett i forhold til hverandre og kombinere dette med en dampåpen mørtel er det mulig å få et bygg til å tåle svært høy deformasjon uten at den kollapser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.