IT

Sikrer internett mot gravemaskiner

7. juni 2009 - 09:16

Arctic Telecom

23 ansatte i Moss

Omsatte for 30 millioner kroner i fjor

Venter en omsetning på over 50 millioner i år

De fleste bedrifter i Norge har bare en tilknytning til internett.

Noen har to kabler inn, men ofte er de basert på samme teknologi og på kabler som av og til ligger i den samme grøft.

Små marginer

Selv om oppetiden er på 99,9 prosent av tiden kan et par timer uten digital tilknytning til omverdenen påføre bedriftene store tap.

– Vi tror det kommer til å bli et stort marked for å tilby mer stabile internettforbindelser i årene fremover. Det er utallige eksempler på at gravemaskiner graver over kablene og da tar det tid å lappe sammen forbindelsen. Det er ingen grunn til å tro at gravemaskinførerne kommer til å bli mindre late i årene fremover, sier adm. direktør i Mossebedriften Arctic Telecom, Jan-Gunnar Mathisen.

Selskapet hans har bygget en fiberring i hele Østfold som mates med flere ulike forbindelser.Både og

For å knytte opp bedriftene tilbyr radioaksess, ikke til erstatning for den vanlige kabeltilknytningen, men som et supplement.

– Poenget med å ha en radiobasert tilknytning til internett, i tillegg til kabel, er å øke både sikkerheten og kapasiteten. Radio er ikke noe nytt, men det at vi kobler sammen to ulike infrastrukturer slik at bedriften får glede av den samlede kapasiteten er nytt. Når hver teknologi har over 99,9 prosent oppetid er sjansen for at begge skulle svikte samtidig mikroskopisk. Og fordi radioaksessen ikke bare er en ren sikkerhetsløsning, men i reell bruk hele tiden, bidrar det til at den overvåkes og virker som den skal, sier Mathisen.

Mange radioteknologier

I løpet av året skal Arctic ta i bruk ny teknologi basert på såkalt programvarebasert radio.

I stedet for at radiosystemet er bygget fast i elektronikk er det implementert som programvare i et adaptivt system.

– Programvarebasert radio gjør at vi kan benytte frekvenser fra 700 MHz og opp til 5 GHz. I tillegg kan vi bytte mellom mange ulike radioteknologier som LTE, WiMax, UMTS og WiFi. På denne måten får vi et svært fleksibelt system som gjør det enkelt og billig å utnytte ulike frekvenser, sier han.

Utnytter ikke

Mathisen påpeker at det er masse ubenyttede frekvenser overalt.

– Mange store bredbåndsleverandører har frekvenslisenser som de ikke utnytter. Vi tilbyr dem å bygge radioaksess på disse og andre frekvenser som de igjen kan tilby til kunder som vil ha et redundant system.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.