IKT

Sikre IT-løsninger

Milwaukee: Med sterk integrering mot administrative systemer og leveringskjeden, er data fra produksjonsgolvet svært viktig. Sikkerhet er ikke minst et viktig stikkord i den forbindelse.

- Nye krav til sporbarhet i produksjonen av f.eks. næringsmidler og farmasøytisk industri gir nye utfordringer for oss som lager automatiseringsløsninger, sier Don Davis, toppsjef i Rockwell Automation, en av verdens ledende leverandører innen automatisering og industriell IT. Rockwell har en omsetning på rundt fire milliarder dollar, er etablert i over 80 land og har 22.000 ansatte. Selskapet har 50 prosent markedsandel i USA og er nummer tre i Europa.

I 1996 overtok Rockwell Allen-Bradley. Allen-Bradley, som er merkenavnet for selve utstyrsdelen, feiret 100 årsjubileum i fjor og representerer en klassisk amerikansk suksesshistorie.

To brødre med sans for innovasjon og håp om fremgang ville fram i forretningslivet. De startet med tusen dollar i lån for å utvikle en prototyp av en krankontroll.

Prinsippet for den patenterte motorstyringen var en stabel med karbonskiver hvor forskjellig trykk gir endringer i motstanden og dermed mulighet for å styre motorstrømmen.

Samarbeid

Rockwell har bl.a. inngått strategisk samarbeid med IBM innen løsninger for ledelsesfunksjonene og infrastruktur.

- Målet er å kombinere kunnskaper fra begge miljøene for å kunne tilby integrerte systemer for hele verdikjeden, sier Davis.

- Sikkerhet vil bli en viktig faktor og en differensiator videre fremover. Vi er allerede sterke på dette feltet, men har et stykke igjen før vi er der vi ønsker å være, sier han. I tillegg er prosessløsninger og informasjonsløsninger viktige stikkord for områder de venter vekst. Spesielt farmasøytisk-, næringsmiddel- og drikkebransjen har hatt en vekst på 60 prosent de siste fire årene for Rockwell.

Mer av nettverket

- Dagens og morgendagens automatiseringsløsninger vil kreve mer av nettverket, sier daglig leder Arve Teie i Triple-S Industry Automation, norsk representant for Rockwell. Nettverket er selve ryggraden for utveksling av data.

- Å få fram riktige data til rett tid er svært viktig for at informasjon skal flyte oppover slik at de som sitter på et høyere nivå kan ta riktige beslutninger, sier Teie.

Her kommer systemet Factory Talk inn som et viktig element. Dette systemet gjør at en måleverdi skal være transparent og tilgjengelig for de som trenger det. Større datamengder som må behandles og lagres setter nye krav til sikkerhet i USA.

Spesielt skjer dette innen farmasøytisk industri og næringsmiddelindustri hvor det kommer strammere regler som krever nye data- og integrasjonsløsninger. Ved å bruke Factory Talk mener Teie det blir enklere å holde rede på endringer slik at det blir lettere å spore ting.

IT-leverandør

En viktig trend er at gårsdagens maskinvareleverandører innen automatisering er blitt totale IT-leverandører.

- Som leverandør av kontrollsystemer har vi informasjon om hvordan en fabrikk skal drives og vi har kompetanse der reelle data blir produsert, sier Teie. At Rockwell nå har solgt ut sine aktiviteter innen fly og forsvar og kun satser på automatisering, gjør at de kan møte kravene som settes til morgendagens kontroll- og automatiseringsløsninger.

- Det er ikke lenger nok å automatisere en bedrift, løsningen må være en større del av en større sammenheng, sier Teie.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.