KRAFT

Sikler på norsk kraft

ØNSKER BALANSE: Britene vil ha både baltiske og nordiske stater med på å bygge flere sjøkabler. Britene satser stort på vindkraft, men trenger norsk hjelp når det ikke blåser så mye. Bildet er fra Solbergfoss kraftverk.
ØNSKER BALANSE: Britene vil ha både baltiske og nordiske stater med på å bygge flere sjøkabler. Britene satser stort på vindkraft, men trenger norsk hjelp når det ikke blåser så mye. Bildet er fra Solbergfoss kraftverk. Bilde: E-CO Energi
Kjetil Malkenes Hovland
21. jan. 2011 - 10:11

Statsminister David Cameron vil nå sette ekstra fart på planene om å utnytte norsk balansekraft gjennom et nett av sjøkabler i Nordsjøen.

Under det britisk-nordisk-baltiske møtet i London i går sa Cameron at også de baltiske landene vil knytte seg på dette nettet, som planlegges av den europeiske nettorganisasjonen Entso-E.

Den europeiske fellesorganisasjonen for systemoperatører Entso-es investeringskart for elnettet 2015-2020.
Under det britisk-nordisk-baltiske møtet i London i går sa Cameron at også de baltiske landene vil knytte seg på dette nettet, som planlegges av den europeiske nettorganisasjonen Entso-E.FRAMTIDENS ELNETT: Slik skal elnettet i Nordsjøen bygges ut i perioden 2015-2020, ifølge Entso-E, den europeiske fellesorganisasjonen for systemoperatører. Entso-E

En regjeringstalsmann bekrefter nå ifølge BusinessGreen at den første rapporten fra det såkalte Nordsjøinitiativet skal komme allerede i juni, ikke i desember som forventet.

Les også:

Hundrevis av milliarder

Men sjøkabler er ikke billige. Den nye kabelen Skagerrak 4 (kapasitet: 700 MW) mellom Danmark og Norge koster for eksempel om lag 3 milliarder kroner.

I framtiden kommer det en rekke nye kabler (se kart). Det er usikkert hvor mye av denne regningen norske strømforbrukere skal dekke. I eksempelet Skagerrak 4 dekker vi halvparten av utgiftene.

Anslag viser at et supernett i Nordsjøen og Baltikum vil koste flere hundre milliarder kroner til sammen. I tillegg må nettet på land styrkes betydelig for å levere vindkraft når det blåser mye og levere vannkraft når det blåser lite.

– Europas framtid ligger i grønn energi, og Storbritannia vil jobbe sammen med andre land for å få mest mulig ut av potensialet for ren energi rundt Nordsjøen, sier energiminister Chris Huhne.

Les også:

Krevende utenlandskabler

Bygger motorvei til Europa

Supernett i Nordsjøen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.