IKT

Sikkert hjemmenett

7. juni 2001 - 17:51

Bedriftenes nettverk er ikke lenger lukket inne i bygninger. De kryper ut fra bedriftenes fysiske adresser og kobler seg til utekontorer og hjemmearbeidere over hele verden. Kravet til sikkerheten blir derfor en helt annen enn før.

Den tradisjonelle måten å forlenge et nett på har vært å leie en linje. Det gir en sikker, men kostbar tilknytningsform. Oppringte linjer er et alternativ, men ikke så fleksibelt. Alternativet for mange er å bruke internett til å formidle bedriftenes nettverk ut til alle som trenger det. De fleste er jo knyttet opp til internett, og da kan en slik tilknytningsform være et svært billig alternativ. Problemet er at informasjon som flyter rundt i et åpent nettverk, kan mange få tak i.

En løsning ligger i det som kalles VPN, eller virtuelle private nett. I praksis er dette programvare som krypterer informasjonen og kontrollerer datastrømmen som passerer inn og ut gjennom server og klienter. VPN har fått en kraftig markedsvekst. Analyseselskapet Datamonitor tror dette markedet vil vokse til seks milliarder dollar i 2005.

Bredbånd utfordrer

Mye er ugjort på dette området, konstaterer daglig leder i Check Point Norge, Geir Kristoffersen: – 70 prosent av bedriftene i Norge har ikke brannmur en gang. Helst skal de ha opplevd et alvorlig sikkerhetsproblem før de gjøre noe. Alle som installerer en digital innbruddsalarm vil bli overrasket over hvor mange hackere som prøver å komme inn i på internettverket i bedriften.

Ifølge Kristoffersen er sikkerhetsmarkedet i Norge forskjellig fra de fleste andre land. Vi har meget stor internettpenetrasjon både på jobben og hjemme. Samtidig bygges bredbåndsnettet ut i betydelig grad. I forhold til mange andre land er andelen av små og mellomstore bedrifter meget stor.

Til nå er det bare tre prosent av brukerne i SMB-markedet (små og mellomstore bedrifter) som benytter virtuelle private nett hjemmefra. Det er fremfor alt utbredelse av bredbånd som øker behovet for VPN-løsninger. I fjor var 11 prosent av de små og mellomstore bedriftene tilknyttet bredbånd, og dette tallet vil trolig tredobles neste år.

– Bredbånd vil forsterke behovet for sikkerhet, fordi brukerne er koblet opp hele tiden med en mer eller mindre fast IP-adresse, og da er de et mer attraktivt mål for hackere. I slike tifeller er det viktig å ha en sikkerhetsløsning som inkluderer brannmur. Det er liten vi vits å kryptere forbindelsen hvis bakdøra er åpen, sier Kristoffersen.

Ny generasjon

Check Point har lang erfaring med sikkerhet på Internett. De lanserte den første kommersielle brannmuren i 1994 da ideen om å integrere sikkerhet og kommunikasjon var helt fersk. Den første løsningen for virtuelle private nett kom i 1996. I dag er selskapet den dominerende leverandøren med over halvparten av et marked som vokser mellom 60 og 100 prosent årlig. Selskapet omsatte for 45 millioner kroner i Norge i fjor, og Kristiansen tror på en dobling i år.

Til sommeren kommer en ny versjon av Check Points VPN-løsning som de kaller generasjon 2. Den skal gjøre det vesentlig enklere å administrere slike løsninger i bedrifter med et stort antall klienter rundt omkring i verden. Ytelsen vil også bli bedre, slik at brukerne ikke opplever programvaren som en flaskehals for kommunikasjonen. Den har fått et brukergrensesnitt som gir en oversikt over hele nettverket.

Det nye VPN-programmet gjør det mulig å styre all oppdatering av sikkerhetsprogramvaren på klientene i nettet. Det er en viktig funksjon her i landet, fordi så mange hjemme-PC-er kobles til bedriftenes nettverk. Når en klient logger på, sjekker serveren alle relevante innstillinger før den tillater tilkobling. Blant annet kan serveren sjekke at et virusprogram er aktivt, eller om klienten har en aktiv FTP-server og andre programmer som kan innebære risiko.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.