KRAFT

- Sikkerhetssvikt ved finsk atomreaktor

Sveisearbeidene ved byggingen av verdens største kjernekraftverk Olkiluoto 3 har pågått uten noen form for instruksjoner i lang tid, avslører finsk TV-program.
Sveisearbeidene ved byggingen av verdens største kjernekraftverk Olkiluoto 3 har pågått uten noen form for instruksjoner i lang tid, avslører finsk TV-program. Bilde: Nick Cobbing
Jannicke Nilsen
13. aug. 2008 - 15:55

Den uavhengige sikkerhetseksperten dr. Helmuth Hirsh har på oppdrag fra Greenpeace gått igjennom sikkerhetsprosedyrene for byggingen av det som blir verdens største atomkraftverk og Finlands femte atomreaktor.

Hirsch skal ha avdekket hva han karakteriserer som en "et klart tilfelle av dårlig forretningsdrift, og en indikasjon på en dårlig sikkerhetskultur" i driften av byggearbeidet ved Olkiluoto 3.

Ny teknologi

Atomkraftverket bygges med fransk reaktorteknologi av typen EPR (European Pressurised Water Reactor), og får en kapasitet på hele 1600 MW.

Les mer:
Verdens største kjernekraftverk

300 nye atomkraftverk på 12 år

Utbygger er franske Areva, mens eier er industriens kraftselskap i Finland, TVO.

- Ikke solid nok

Sikkerhetseksperten har fått utlevert tekniske spesifikasjoner og kontrollrutiner for byggeprosessen, og sammenlignet dem med vanlig byggestandard.

Gjennomgangen gir sikkerhetseksperten "grunn til bekymring" når det kommer til hvor solid og motstandsdyktig reaktorbygningen kommer til å bli, med tanke på mulige tilfeller av jordskjelv, flyangrep eller trykk fra eksplosjoner.

Sveisearbeid

Det er spesielt spesifikasjonene for hvordan sveisearbeider skal gjennomføres som ikke holder mål, ifølge Greenpeace Nederland.

- Retningslinjene for hvordan sveis skal gjennomføres og kontrolleres var ikke i samsvar med normal bransjestandard, eller fraværende på noen områder. Det er hundrevis av arbeidere innom dette anlegget, og det er avgjørende at ting foregår etter boka. Det som nå er avdekket i Finland er graverende, sier Truls Gullowsen i Greenpeace Norge.

Tidsnød

Greenpeace har i en årrekke hatt kampanjer mot byggingen av atomkraftverket, og tidligere påpekt svakheter, blant annet HMS-arbeidet ved anlegget.

Byggingen av Olkiluoto 3 startet i 2005. Arbeidene er nå over to år bak skjema og rundt to milliarder dollar over budsjett. Gullowsen mener det kan forklare rapportens funn.

- Det er på tide for Areva å ta en pause i arbeidet, glemme tidsfristene som er satt og som tydeligvis er altfor snevre, og gjøre et skikkelig arbeid.

Sprekker gir lekkasje

I fjor gjennomførte Greenpeace blant annet en aksjon hvor flere aktivister oppholdt seg på området i et døgn uten tillatelse, for å synliggjøre at sikkerheten ikke er på topp.

- Sprekk i sveiseskjøter har vært årsak til mindre og større lekkasjer man har hatt i atomreaktorer både i Japan, Europa, Sverige og Russland. Nok en gang setter utbyggerne sikkerheten ved reaktoren på spill. Nok en gang demonstrerer de at det ikke er samsvar mellom det de sier om sikkerhet og det de faktisk gjør, sier Gullowsen.