FORSVAR

Sikkerhetsrådet holder krisemøte om situasjonen i Israel søndag

FNs sikkerhetsråd har hasteinnkalt til et møte om situasjonen i Midtøsten som følge av krigen mellom Hamas og Israel.

FNs sikkerhetsråd har hasteinnkalt til et krisemøte om situasjonen i Israel søndag ettermiddag lokal tid. Her fra et møte 21. september.
FNs sikkerhetsråd har hasteinnkalt til et krisemøte om situasjonen i Israel søndag ettermiddag lokal tid. Her fra et møte 21. september. Foto: AP/NTB
7. okt. 2023 - 19:48

Møtet vil finne sted søndag klokken 21 norsk tid. Ifølge Sikkerhetsrådet skal møte handle om situasjonen i Midtøsten og «Palestina-spørsmålet».

Brasil ba lørdag ettermiddag om et hastemøte i Sikkerhetsrådet etter at den palestinske Hamas-bevegelsen tidlig lørdag innledet et massivt angrep på Israel fra Gazastripen. Israel har siden angrepet en rekke mål på Gazastripen.

Brasil, som akkurat har overtatt det roterende presidentskapet i FNs sikkerhetsråd, sier de fordømmer Hamas-angrepet og uttrykker sin solidaritet med det israelske folket.

Brasils utenriksdepartement understreker imidlertid at de støtter opp om en tostatsløsning på konflikten, der Israel og Palestina begge får eksistere som egne stater med en gjensidig avtale om internasjonalt anerkjente grenser.

Dette vet vi om krigen

  • Den palestinske bevegelsen Hamas innledet tidlig lørdag morgen et massivt angrep på Israel fra Gazastripen.
  • Hamas-bevegelsens militære fløy kaller angrepet for «Operasjon al-Aqsa-storm», og lederen Mohammed Deif oppfordrer alle palestinere til å konfrontere Israel for å få slutt på okkupasjonen.
  • Palestinerne angriper fra land, luft og sjø og har avfyrt rundt 2500 raketter fra Gazastripen, ifølge Israel. Et ukjent antall Hamas-soldater har krysset den tungt befestede grensa, og det meldes om gatekamper i sørisraelske småbyer.
  • Israel har siden angrepet en rekke mål på Gazastripen.
  •  Minst 40 mennesker er drept og nesten 800 såret i Israel, ifølge helsedepartementet der.
  • På Gazastripen er minst 198 mennesker drept og over 1600 såret, ifølge det palestinske helsedepartementet.
  • Det er kommet meldinger om at væpnede palestinere har tatt sivile til fange i flere småbyer sør i Israel. Hamas sier de har tatt et stort antall israelere til fange, deriblant høytstående militæroffiserer.
  •  Angrepet kom overraskende på den jødiske festdagen simchat tora, nøyaktig 50 år og en dag etter Jom Kippur-krigen. Angrepet er det største fra Gazastripen på mange år.
  • Den væpnede gruppa Islamsk hellig krig (Jihad) har sluttet seg til angrepene.
Mærsk stanser alle seilas i 48 timer etter nye angrep i Rødehavet. Her er et av rederiets konteinerskip utenfor Göteborg i 2013.
Les også

Dansk skip i Rødehavet angrepet to ganger på 24 timer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.