IKT

Sikkerhetsportalen utsatt – igjen

PROBLEMET: Myndighetene sliter med å finne en sikker nok løsning for å logge seg på Min Side. PKI - Public Key Infrastructure - skal være en trygg måte å identifisere personer elektronisk.
PROBLEMET: Myndighetene sliter med å finne en sikker nok løsning for å logge seg på Min Side. PKI - Public Key Infrastructure - skal være en trygg måte å identifisere personer elektronisk.Bilde: Arkivfoto
Trond Heggelund
15. aug. 2006 - 11:03

Et digitalt bumerke det tar tid å få

  • PKI står for Public Key Infrastructure. PKI er et system basert på to digitale nøkler (et nøkkelpar). Den ene nøkkelen er bare din og skal aldri sendes noe sted. Den andre distribueres til dem du samhandler med i såkalte digitale sertifikater. Når disse to stemmer overens, er alt i orden.
  • Når du for eksempel skal handle på Internett, er PKI en god løsning. Likeså i kommunikasjonen med det offentlige Norge er PKI et bra alternativ for å sikre at rett person er den han gir seg ut for å være.
  • Teknisk Ukeblad har derfor i tidligere innsiktsartikler kalt PKI for et slags digitalt bumerke, som er et godt bilde på hva PKI kan gjøre for deg.


Ting tar tid i det offentlige Norge. Masser av tid. Og det er mange utsettelser. Det er oppsummeringen over arbeidet med den offentlige sikkerhetsportalen som skulle ha vært på nett for flere år siden.

Like før sommerferien ga Stoltenberg-regjeringen opp jobben med å gjøre klar sikkerhetsportalen. Men til tross for dette opphevet de ikke avgjørelsen om at offentlige etater og kommunen må forholde seg til en offentlig sikkerhetsportal som har PKI-løsning (Public Key Infrastructure).MinSide blir GammelSide

MinSide var opprinnelig Bondevik2-regjeringens idé. De hadde tenkt å skape en nettportal for folk flest som skulle ha kontakt med det offentlige Norge. Men for å få dette til å fungere skikkelig, må myndighetene være sikker på at du er den du utgir deg for å være på nettet og dermed kan stole på din digitale underskrift.

Men i stedet for å velge en PKI-løsning, har Stoltenberg-regjeringen bestemt seg for å etablere en midlertidig pinkode-løsning. I beslutningsvakuumet har de ikke funnet ut av hvordan dette skal fungere eller når Min Side skal etableres.Går til andre aktører

I kommune-Norge er de forvirret over regjeringens PKI-rot. Dette skyldes at offentlige etater - både på kommune- og fylkes-plan - fremdeler er bundet til å benytte en offentlig sikkerhetsportal når de skal etablere PKI-løsninger for sine brukere.

– Flere kommuner har etablert løsninger som bare venter på en god sikkerhetsløsning. Nå blir disse prosjektene ytterligere forsinket, hvis ikke kommunene nå velger å ta saken i egne hender og benytte seg av kommersielle aktører, sier Svein Erik Wilthil i Kommunes Sentralforbund til Computerworld .Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.