OLJE OG GASS

– Sikkerheten blir ivaretatt

Shell, her ved adm.dir. David Loughman, mener sikkerheten er ivaretatt for dypt vann på Gro-feltet.
Shell, her ved adm.dir. David Loughman, mener sikkerheten er ivaretatt for dypt vann på Gro-feltet. Bilde: Norske Shell
Ole K. Helgesen
20. mai 2010 - 07:09

Kommunikasjonssjef i Shell, Terje Jonassen, sier at sikkerheten er ivaretatt og at sikkerhetsutsyret til dypvannsriggen Aker Barents fungerer på dypt vann.

– Sikkerhet er vår første prioritet og vi er helt sikre på at sikkerhetsutstyret fungerer som det skal både på grunt og dypt vann, understreker han overfor Teknisk Ukeblad.

Bakgrunn: – Shell bør utsette Gro-boringen

Gjennomgått systemene

– Har dere tatt noen ekstra forholdsregler på grunn av hendelsen i Mexicogolfen?

– Ja, vi har startet en gjennomgang av alle sikkerhets- og beredskapssystemer, inkludert utblåsningsventiler og relatert utstyr. Vi vurderer også om vi skal endre frekvensen på tester og opplæring, sier Jonassen. Han understreker at man ennå ikke vet hva som har skjedd i Mexicogolfen.

– Ifølge US Coast Guard er årsaken til hendelsen i Mexicogolfen ennå ukjent. Når etterforskningen av Deepwater Horizon-hendelsen er fullført, vil erfaringene derfra inngå i våre framtidige planer.

Mulig gigantfelt

Gro-feltet kan være et kjempefunn. Reservoaret er hele 1200 kvadratkilometer stort, men det er foreløpig mye usikkerhet rundt utvinnbarheten. Ifølge foreløpige anslag fra Oljedirektoratet (OD) finnes det 10 til 100 milliarder standardkubikkmeter utvinnbar gass i Gro-feltet. Men tallet kan være mye høyere, og oljedirektør Bente Nyland har karakterisert brønnen som årets viktigste.

– Hvor stort må reservoaret være for at det skal bli utbygging?

– Dette vil avhenge av flere faktorer, blant annet egenskapene i undergrunnen og hva som vil være tilgjengelig av fremtidige infrastruktur i området, sier Jonassen.

To ganger Ormen Lange

Teknisk Ukeblad kjenner til at det ikke blir utbygging dersom ikke reservene er vesentlig høyere enn ODs anslag. Ettersom feltet ligger langt fra land og på svært dypt vann, må det være på nærmere 300 milliarder standardkubikkmeter for at det skal være aktuelt med utbygging. Men ifølge ryktene er det enkelte i Shell som tror funnet kan være dobbelt så stort som dette. I så fall er det nesten to ganger Ormen Lange.

– Vil avgrensingsbrønnen gi dere nok svar til å bestemme størrelsen på funnet?

– Dette avhenger av den informasjonen vi får fra brønnen. Vi kan ikke utelukke at flere brønner vil være nødvendig.

– Når starter dere boringen?

– Planlagt start er slutten av mai, sier Jonassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.