ENERGI

Sikker LNG-distribusjon

Sikkerhetsbestemmelsene for bilene er de samme som for tanktransport av andre petroleumsprodukter og gass under trykk. Men transporten er mye sikrere.

LNG er flytende metan, en gass som er lettere enn luft. Eventuelle lekkasjer vil derfor stige opp og ikke som ved LPG, propan og butan, legge seg som et lokk langs bakken. I tankbilen fraktes LNG nedkjølt til -163 0 C. Selve tanken er i stål med ekstra tykk isolasjon med en stålkappe ytterst. Fyllings- og tappepunktet er plassert slik at det ikke kan skades ved eventuelle utforkjørsler.

- LNG langt mindre farlig å transportere enn de petroleumsprodukter som i dag fraktes langs med våre veger, påstår Leiv Arne Marhaug i Gasnor. Selskapet har anskaffet tre store tankbiler for LNG-transport.

Senioringeniør Arne Johansen i DBE understreker at dersom regelverket blir fulgt er det samme risiko knyttet til transport av gass på bane og vei som annen gasstransport.

- Dette er kraftige biler og erfaringene er gode. Det er rapportert svært få uhell. I Norge kjenner vi kun ett på Lillestrøm for to år siden. Vanligvis skal det svært mye til for at det skal oppstå lekkasje fra skader, sier Johansen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.