IT

Sikker eller brukbar?

Espen Zachariassen
28. nov. 2008 - 13:28

Hos Brønnøysundregistrene inntar direktør Erik Fossum en delvis ydmyk holdning til Datatilsynets kritikk av sikkerheten ved portalen Altinn.no.

Les mer om den her: Altinn er usikker

– Vi er godt kjent med Datatilsynets kritikk og har invitert tilsynet til dialog. Både Altinn sentralforvaltning og Altinn-etatene svært opptatt av sikkerhet, og de tekniske løsningene skal selvsagt være i tråd med norsk lov, sier Fossum, som er leder av styringsrådet i Altinn.

– Brønnøysundregistrene og Altinn blir i disse dager med i et bredt samarbeid for å unngå identitetstyveri. Samarbeidet omfatter blant andre Datatilsynet og Økokrim, sier Fossum.

Ny strategi

Datatilsynet mener distribusjonen av PIN-koder inviterer til identitetstyveri. Altinn-ledelsen er enig og endrer måten som kodene sendes ut på.

– Allerede før nyttår vil brukere av Altinn og Minside oppdage at det er slutt på at PIN-koder og engangskoder distribueres sammen med skattekortet eller selvangivelsen, melder Fossum i en pressemelding.

Kritisk

Tilsynet er også kritisk til at Altinn oppretter brukerkontoer til hele Norges voksne befolkning uten først å innhente samtykke. Disse kontoene ligger i dvale helt til brukeren selv velger å aktivere kontoen.

– Også på dette punktet har vi invitert Datatilsynet til dialog – både om lovanvendelsen og mulige løsninger, sier Altinn-sjefen.

Konflikt

Den tradisjonelle konflikten mellom sikkerhet og tilgjengelighet blusser opp når tilsynet er kritisk til at informasjon mellomlagres og at brukerne har egne skjemaarkiv i Altinn.

Her forsvarer Fossum praksisen med at dette er noe brukerne vil ha: I telefonintervjuer med 2000 bedriftsledere i 2007, fikk brukerne spørsmål om hva de satte mest pris på av eksisterende og planlagt funksjonalitet i Altinn.

"Å få direkte oversikt over tidligere innsendinger i Altinns arkiv" skåret høyest med 86 prosent..

Bygges om

– Det vil alltid være en motsetning mellom sikkerhet og brukervennlighet. Både mellomlagring og arkiv er svært viktig funksjonalitet for brukerne. Altinn er inne i en omfattende videreutvikling der hele den tekniske arkitekturen bygges om. I den nye versjonen av Altinn vil mellomlagring og arkivene i Altinn få logiske og fysiske skiller som gjør brukerarkivene enda sikrere, sier Fossum.

Han understreker at det aldri er registrert identitets- eller datatyverier fra Altinn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.