IKT

Signerer digitalt

10. mars 2001 - 09:24

Det er Postens ErgoSign AS som skal fusjoneres inn i Telenors ZebSign AS. De to eierselskapene går inn som likeverdige parter i ZebSign, som skal utvikle en komplett og sikker infrastruktur for elektronisk handel og meldingsutveksling, skriver selskapet i en pressemelding.

Både Telenor og Posten har utviklet egne løsninger for sikker elektronisk handel ved hjelp av elektronisk ID og digitale signaturer. Telenor har ZebSign, som er en enhet i Telenor Mobil. ZebSign gir kundene en digital identitet på tvers av alle telekommunikasjonsnett og terminaler. Posten har gjennom ErgoGroup (tidligere Posten SDS) lansert ErgoSign, som har utviklet elektronisk ID i nettlesere og kvalifisert digital signatur knyttet til et smartkort.

ZebSign skal levere produkter og tjenester til privatpersoner, offentlige etater, banker og e-handelsaktører. De vil utnytte kjernekompetansen i de to selskapene: Posten med sitt landsdekkende nett av poststeder tilbyr sikker registrering og utstedelse av elektronisk-ID og digitale signaturer, samt et logistikk- og distribusjonsapparat for fysiske varer.

Posten satser offensivt på elektroniske tjenester som ePosten. Telenor har aksesser, kompetanse og teknologi som muliggjør en elektronisk ID på tvers av aksesser og anvendelser. Sammen med partnere vil ZebSign gi kundene en komplett og sikker infrastruktur for elektronisk handel og samhandling både i Norge og internasjonalt.

– Brukerne vil få en digital identitet kodet inn på SIM-kortet på mobiltelefonen, PC-en, TV-en og smartkortet. Dette gjør at 2–3 millioner abonnenter om kort tid vil få tilgang til sikker betaling over nettet, uttaler Telenor Mobils administrerende direktør Ingvild Myhre i pressemeldingen.

Administrerende direktør Per Andersen i ErgoGroup hevder at ZebSign vil gjøre e-handel mye enklere ved at internettbrukere skal slippe å måtte forholde seg til et økende antall brukernavn og passord. – Det er dessuten i tråd med regjeringens målsetning om en "døgnåpen offentlig forvaltning" som forutsetter sikre løsninger for elektronisk meldingsutveksling, uttaler han i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.