KRAFT

Sier nei til Statkraft-millioner

VERDIFULL: Opprinnelsesgarantier og kvotesystemet har økt norske kraftprodusenters inntekter med milliarder.
VERDIFULL: Opprinnelsesgarantier og kvotesystemet har økt norske kraftprodusenters inntekter med milliarder.Bilde: Scanpix
Trond Gram
30. juni 2009 - 07:02

Dette er saken

  • Statkraft har tatt kontakt med flere kraftselskaper med ønske om å invitere til et samarbeid når det gjelder nettvirksomheten.
  • De ønsker å komme med et tilbud til eierne om å skille ut nettvirksomheten i kommunale kraftselskap, så som legges inn et større regionalt nettselskap.
  • I dag er det 54 selskaper nord for Stadt fordelt på 730 000 nettkunder, mot 72 selskaper fordelt på 2,6 millioner nettkunder i Sør-Norge.
  • Det har vært omfattende konsolidering med samarbeid mellom kraftverk om nettvirksomheten sør for Stadt. Nord for Stadt har dette vært begrenset.

15 kommunale kraftselskaper med nettvirksomhet i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Nordland har hatt besøk fra Statkraft med forslag om kjøp eller samarbeid i vår.

Tommelen ned

Flere steder møter de nå lokal motstand.

I Tydal vest for Trondheim vendte kommunestyret tommelen ned for salg i slutten av mai.

Statkraft la 16 millioner kroner på bordet for å sikre seg nettvirksomheten til det kommunale energiverket.Beholde kompetansen

– Det var mest for å beholde arbeidsplassene og kompetansen i energiverket. Arbeidsmiljøet hadde blitt redusert hvis nettvirksomheten hadde blitt flyttet, sier ordfører Kari Slungård (V) til Teknisk Ukeblad.

Andre e-verk som har blitt beilet med forslag om samarbeid eller oppkjøp er TrønderEnergi, Nesset Kraft i Møre og Romsdal og Vesterålskraft, Andøy Energi og Helgelandskraft i Nordland.Bør vurdere samarbeid

Leder i Nordland Arbeiderparti,Tone Toften, mener lokalt eide kraftselskap i Nordland bør diskutere samarbeid for å kunne stå i mot oppkjøpsraid sørfra.

– Jeg skjønner godt at det kan være fristende å selge, men vi skal ikke glemme hvorfor man i sin tid valgte å bygge lokale kraftverk og infrastruktur. Vi trenger eiere som sitter nært på oss og kan se behovet for å ruste opp og ivareta også marginale områder, sier Toften.

Overfor Nesset kommune har Statkraft kommet med et tilbud om å skille ut nettvirksomheten i Nesset Kraft AS og legge den inn et større regionalt nettselskap.

Det skal gi effektivisering av driften, lavere og utjevnet nettleie for kundene og høyere avkastning for eierne.Frykter pulverisering

Styreleder i det kommunale kraftselskapet, Ola Krogstad, frykter at det kan bety at Nesset Kraft pulveriseres.

– En konsekvens som er ganske åpenbar er at dersom nettselskapet blir skilt ut, blir det nesten ingenting igjen av kraftselskapet. I mindre kraftselskaper er nettvirksomheten en viktig bit av kompetansen. Det skal mye til for å opprettholde kraftselskapet som sådan, sier Krogstad.

Usikker på gevinsten

Han frykter at 22 viktige arbeidsplasser i Nesset kommune vil forsvinne til Lysaker, hvis Statkraft får kjøpe.

Krogstad er også usikker på om effektiviseringen og besparelsen nødvendigvis blir så stor som Statkraft hevder at den kan bli, hvis nettselskapene slås sammen.

Om besparelsen blir så stor som det her er snakk om, er jeg usikker på. Det er noe som må utredes, sier Krogstad.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.