OLJE OG GASS

Sier nei til ilandføring av Goliat-olje

MORGENDAGENS UTBYGGING: Ormen Lange er det første gassfeltet med brønner i havet og prosessering på land. Goliat ville vært det første oljefeltet med en slik løsning.
Ill: Industriell Dokumentasjon
MORGENDAGENS UTBYGGING: Ormen Lange er det første gassfeltet med brønner i havet og prosessering på land. Goliat ville vært det første oljefeltet med en slik løsning. Ill: Industriell Dokumentasjon
13. feb. 2008 - 15:14

Selskapet bekreftet overfor NRK i dag at de ikke vil gå inn for å ta oljen fra Goliat-feltet utenfor Finnmarkskysten til land.

– Den formelle beslutningen er ikke tatt. Dette må diskuteres med de andre lisenspartnerne. Vi skal også ha en dialog med Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet og andre berørte parter. Men vår anbefaling blir å ikke føre oljen til land, sier informasjonssjef Jone Stangeland til NTB.

Eni er operatør og eier 75 prosent av lisensen. De to andre lisenshaverne er DNO (15 prosent) og StatoilHydro (20 prosent). Stangeland antyder, men lover ikke at et møte i styringsgruppa for lisensen i slutten av februar skal kunne komme med en endelig avklaring.

Sterke krav

Det har vært et samstemt krav fra nordnorske politikere at Goliat-oljen skal føres til land for å gi så mange arbeidsplasser som mulig.

Finnmark SV har sluttet opp om utspillet som stortingsrepresentant Alf E. Jakobsen (Ap) kom med i januar. Han mener at oljen bør bli liggende dersom det ikke er lønnsomt å føre den til land.

Bare Frps stortingsrepresentant fra Finnmark, Jan Henrik Fredriksen, mener at Eni må få bestemme selv.

Vanskelig

Dersom Eni Norge får bestemme, vil de altså fraråde ilandføring. Ifølge Stangeland er det flere forhold som taler imot en havbunnsløsning der oljen føres til land for prosessering.

– Det vil bli vanskelig å knytte nye felt til en havbunnsløsning som er designet for Goliat. Vi vil heller ikke underslå at det rent teknologisk blir vanskelig å legge en så lang rørledning med svakt trykk. Goliat ligger 70 kilometer fra land. Den lengste rørledningen med blandet oljestrøm på norsk sokkel i dag går mellom Tyrihans og Kristin og er 40 kilometer lang, ser Stangeland.

Han antyder også at ilandføring vil gjøre Goliat-utbyggingen 5 – 10 milliarder kroner dyrere enn alternativer der oljen blir produsert til havs og ført til land for prosessering i skip.

Ønsker landføring

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sier at hun tar signalene fra Eni til etterretning.

– Jeg er levende opptatt av at olje- og gassindustrien skal gi så store ringvirkninger som mulig. Derfor har jeg hatt et håp om at utbyggerne av Goliat har ønsket å gå for en utbygging som fører til at oljen skal føres til land. Det er mitt utgangspunkt. Så blir det interessant å se hva lisenshaverne til slutt ender opp med, sier Haga til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.