SAMFUNNPOLITIKK

Sier ikke lenger ja til nettpoliti

Piratkopering. Fildeling.
Piratkopering. Fildeling. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
19. aug. 2008 - 10:01

Det var tidligere i sommer Giske sa til Dagsrevyen at utestenging kan være "en god straff".

Reaksjonene lot ikke vente på seg. IKT-Norge og Forbrukerrådet vil heller ha en Vil ha klagenemnd for fildeling , mens Venstres Trine Skei Grande mener Giske .

Vil ha dialog

Wegard Harsvik, statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, er ikke fullt så kategorisk som Giske var foran TV-kameraene til NRK.

– Vi har ikke låst oss til noen løsninger, og utelukker ingenting. Vi er opptatt av dialog mellom partene, sier han til TU.no.

– Dette er nye toner?

– Jeg vet ikke det. Vi jobber med denne saken, og ingenting er avgjort. Utgangspunktet er at rettighetshaverne skal ha betalt uansett formidlingsform, og det viktigste er å stoppe de store opplasterne, altså de som deler musikk og film i større skala, sier statssekretæren.

- De har moralsk panikk

Svar før jul

Regjeringen kommer i høst med en stortingsmelding om digitalisering. I tillegg kommer de med en ny bibliotekmelding.

– Vi har også bedt personvernkommisjonen se på disse spørsmålene. Kommisjonen kommer med en rapport mot slutten av året, sier Harsvik.

– Hva synes dere om en klagenemnd?

– Vi vil ikke ta stilling til det nå. En klagenemnd er bare en av flere løsninger som er kastet inn i debatten, sier han.

Ordne opp selv

EU-kommisjonen går inn for en løsning der nettleverandørene har ansvaret for kundenes fildeling, slik at de kan stenge dem ute fra Internett. Dette innebærer en kriminalisering av fildeling.

En slik nettpoliti-modell prøves nå ut i Frankrike.

Statssekretæren sier det slik:

– Det beste er en løsning der nettleverandørene og fildelerne kommer fram til løsninger uten at myndighetene må gripe inn, sier Harsvik.

Flere modeller

Ifølge Aftenposten vurderes en slik modell i Storbritannia. Modellen betyr at kundene betaler en generell bredbåndsavgift på cirka 300 kroner.

Denne avgiften skal kompensere for inntektene musikkbransjen går glipp av på grunn av fildeling.

Den britiske modellen betyr i praksis at fildeling blir lovlig.

En tredje modell er danske TDCs variant, der "fri" nedlasting betales over mobilabonnementet.

Vil ha klagenemnd for fildeling