SAMFUNNPOLITIKK

Siemens-varsler vant Fritt Ord-prisen

ANERKJENT: Siemens-varsleren Per- Yngve Monsen.
ANERKJENT: Siemens-varsleren Per- Yngve Monsen. Bilde: Leif Hamnes

Dette er saken

* Tidligere Siemens-ansatt Per-Yngve Monsen avslørte i 2005 at Siemens AS' datterselskap Siemens Business Services (SBS) overfakturerte Forsvaret for IT-kontrakten FISBasis.

* Siemens-ledelsen valgte å fjerne Monsen fra lønningslisten umiddelbart, som eneste oppsigelse i det Siemens kalte en "intern omorganisering" blant SBS' om lag 400 ansatte. Avgjørelsen skulle senere få sitt rettslige etterspill, og kvalifisere Monsen til 1,5 millioner kroner i erstatning for usaklig oppsigelse.

* Økokrim ila 11. desember SBS, som har overlevd som juridisk enhet i Siemens AS, en bot på 9 millioner kroner for forsettlig bedrageri i forbindelse med overfaktureringen. Fra før har Siemens betalt om lag 75 millioner direkte til Forsvaret.

* Siemens AS har nektet å vedta boten i frykt for å miste offentlige anbud, og saken venter dermed fortsatt på en endelig rettslig avklaring.

Monsen var senest i februar aktuell med boken "Muldvarp i Siemens".

Der forteller han historien om hvordan storkonsernet behandlet ham etter at han først varslet om uregelmessighetene internt.

Les også:

Bekreftelse

Prisen er på 400 000 kroner, samt Fritt Ord-statuetten signert Nils Aas.

– Det føles som en bekreftelse på at krefter i samfunnet faktisk tar korrupsjonsproblemet på alvor, sier en glad Monsen til tu.no.

Les også:

Varsleren i sentrum

Monsen forteller at han selv fikk beskjeden om prisen halvannen uke tilbake, og slik sett har rukket å fordøye den ferske anerkjennelsen.

– Det aller viktigste er kanskje at prisen bidrar til å holde trykket oppe når det gjelder temaet varsling og varslere. Det er etter min mening ikke regler, men endring i holdninger som kan hjelpe på en del av de dilemmaene potensielle varslere står overfor i dag, sier Per-Yngve Monsen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.