DATATELE

Siemens leverer nødnettet

MEDISINSKE DATA: Med det nye nødnettet blir det mulig å overføre data fra medisinske  instrumenter.
MEDISINSKE DATA: Med det nye nødnettet blir det mulig å overføre data fra medisinske instrumenter. Bilde: Nødnettprosjektet
Finn Halvorsen, Tore StensvoldFinn Halvorsen, Tore Stensvold
14. nov. 2006 - 12:01
Vis mer

Dette ble offentliggjort av kulturminister Trond Giske i dag.

Giske er setteminister i saken ettersom justisminister Knut Storberget er inhabil. Han er gift med en kommunikasjonsrådgiver i Geelmuyden.Kiese. PR-byrået har Siemens Norge på kundelisten.

Sluttforhandlinger

Siemens Communications bekrefter i en pressemlding at de nå skal gå i sluttforhandlinger med Justis- og politidepartementet ”med sikte på å inngå kontrakt om utbygging og drift av det nye nødnettet i Norge.”

- Gledens dag

-Dette er en svært gledelig dag for Siemens. Vi er stolte over at Justisdepartementet har vist oss tillit, og samtidig ydmyke overfor den oppgaven vi har foran oss. Vi skal bygge et kommunikasjonsnett som vil styrke sikkerheten til hele Norges befolkning, og dette er en oppgave vi ser frem til å ta fatt på, sier Per Otto Dyb, konsernsjef i Siemens AS, ifølge meldingen.

Utsatt

Tildelingen av nødnettkontrakten har vært utsatt en rekke ganger. Kampen har stått mellom EADS Secure Networks og Siemens Norge. Samme med en rekke underleverandører har de jobbet som besatt for å kapre prestisje- og gigantkontrakten på 3,6 milliarder kroner.

Trygghet med nytt nett

Det nye nødnettet for blålys-etatene skal gjøre dem bedre rustet til å takle store ulykker, organisert kriminalitet og mulige terroranslag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim
Fordelene med TETRA Nødnett:

AvlyttingssikkertPolitiets operasjoner kan ikke avlyttes, og kriminalitet kan i større grad forebygges og bekjempes.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dermed kan skadested eller åsted for forbrytelser sikres før pressen eller andre uvedkommende kommer til. Dette vil bidra til mer effektiv planlegging og gjennomføring av aksjoner.Datatilsynets krav om sikring av personopplysninger ivaretas også for brann- og helsevesen, og den enkelte borgers personvern styrkes.Felles sambandsgrupperDette gir økte mulighetene for koordinert innsats på ulykkessteder slik at liv og verdier sikres i større grad.Felles sambandsgrupper er spesielt viktig ved større aksjoner som krever deltakelse fra brannvesen i flere kommuner.Bedret dekning innendørsDette vil lette operasjoner i større bygninger hvor det i dag ikke er radiodekning. Tryggheten for personell øker.Bedret talekvalitetMisforståelser og tidstap unngås.Mulighet for dataoverføringRaskere tilgang på relevante opplysninger gir mer målrettet og effektiv innsats under operasjoner i felten. Etter hvert vil denne informasjonstilgangen kunne forbedre etatenes operative praksis.Toveis kontaktRaskere tilbakemelding fra deltidsmannskaper gir mulighet for hurtigere utrykning og riktigere bruk av tilgjengelige mannskaper. Rask utrykning ved branntilløp er helt avgjørende for å hindre at overtenning skjer, og forhindre at liv og verdier går tapt.Kommuniserer med instrumenterAkuttmottak på sykehus kan overvåke pasienten under transport til sykehuset og bidra til livreddende innsats før ankomst.Oversikt over biler og personellOperasjonsleder kan raskt få oversikt over alle tilgjengelige ressurser, i alle etater om ønskelig, og kan lettere dirigere nærmeste bil for hurtigere bistand i krisesituasjoner.Dagens mobilnettDet finnes mange som stiller seg kritisk til milliardinvesteringen i et nytt digitalt nødnett. Bruk av eksisterende mobilnett benyttes allerede i dag for å kompensere for svakheter i nød- og beredskapsetatenes egne sambandssystemer.Det kan umiddelbart virke naturlig å basere nødetatenes fremtidige sambandsløsninger på bruk av de kommersielle mobilnettene. Mobiltelefonsystemene er tilgjengelige og de krever ingen nye investeringer av betydning. De viktigste grunnene til at mobiltelefon ikke kan brukes som operativt radiosamband i nødetatene er:– Tilstrekkelig gruppekommunikasjon og sambandslederfunksjon finnes ikke.– Direkte kommunikasjon mellom radioer uavhengig av faste sendere er ikke mulig.– Lange oppkoblingstider gjør systemene lite egnet.– Ved større ulykker blir mobilnettet fort overbelastet, og nød- og beredskapsetatene har ikke prioritet fremfor publikum eller pressen.– Mobilsystemet kan ikke fungere lokalt ved feil i linjer og sentraler.Nødnettprosjektet har derfor på faglig grunnlag konkludert med at mobiltelefonsystemene ikke tilfredsstiller de krav som brukerne selv stiller.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.