NYHETSBREV

Siemens ekspanderer TIA-portalen

Lanserer også kraftigere PLS-er.

Salgsdirektør Håkon Rem er opptatt av kontinuerlig produktivitetsvekst, og mener selskapets engineeringsportal kan bidra ved å redusere gjennomføringstiden på automatiseringsprosjekter med inntil 30 prosent.
Salgsdirektør Håkon Rem er opptatt av kontinuerlig produktivitetsvekst, og mener selskapets engineeringsportal kan bidra ved å redusere gjennomføringstiden på automatiseringsprosjekter med inntil 30 prosent.
13. mai 2014 - 20:35

TIA-Portalen er som selskapets edderkopp i et omfattende nettverk.

Les: Her er høydepunktene fra Hannover Messe 2014

Enklere samhandling

Portalen ble lansert for et par år siden. Automatisering kalte den perleportalen ved lanseringe i 2011. Debuten ble døpt versjon 11. Selskapet slipper nå versjon 13. PLS-promotør Håkon Nilssen forteller at den inneholder simulering for PLS-programmer i S7-1500-serien. S7-1200 skal få dette senere. Det blir flere valg på industrielt Ethernet enn Profinet. Modbus TCP blir integrert for både S7-1200 og S7-1500.

Nilssen trekker også frem et nytt samarbeidsverktøy i portalen, nemlig Team Engineering. Det bidrar til at flere personer kan jobbe på samme prosjekt. Det skal også bli enklere å få til samhandling mellom ulike produkter og programmer i portalen. Kryptiske navn for signaler og parametere skal nå være en saga blott.

- Alt foregår med symbolske navn, sier Nilssen.

Les: Siemens tar krafttak med kontrollerne, lanserer nye S7-1500-serie

Informasjonsdeling         

To kontrollere kan dele både innganger og utganger (Shared Device på siemensk), men det er bare en som får lov å styre utgangen. Minstemann, S7-1200, får bevegelsesstyring (motion). I likhet med storebror S7-1500 får den også noe selskapet kaller I-Device. Jonas Kjærnli forteller at flere maskiner kan dele informasjon. Et eksempel er at en master-PLS for administrasjon av kraftproduksjon (Power Management) arbeider i tett fellesskap med tre slave-PLS-er som hver styrer sin generator.

Siemens har en lang liste med nye funksjoner i portalen, og de håper å friste flere kunder til å ta den i bruk. Salgsdirektør Håkon Rem forteller at den kan redusere engineeringstiden for automatiseringsprosjekter med inntil 30 prosent sammenlignet med selskapets konvensjonelle verktøy. Et dusin kunder i Norge har tatt i bruk løsningen.

Alle nye automatiseringsprodukter som Siemens lanserer fremover blir integrert i portalen, og kan bli konfigurert i den. Foruten dra- og slipp-konfigurasjon er den blant annet lastet med diagnostikkverktøy for alle systemene den er koblet til.

Les: Industri-PC-er fra Siemens er inntil 180 prosent kraftigere enn forgjengerne

Felles PLS-program

I takt med lanseringen av nye hardware-produkter, harmoniserer og forenkler selskapet floraen. Et eksempel er den kraftigste PLS-serien, S7-1500, som ble lansert i fjor. To av nykommerne dekker tre av kontrollerne i selskapets eksisterende S7-300- og S7-400 serier, som S7-1500 på sikt skal erstatte. Det er ingen grunn til panikk for den som bruker arbeidshestene i dag. Siemens snakker om at utfasingen skal starte rundt 2020.

På selskapets Innovation Days er de naturlig nok mer opptatt av innfasing av nye løsninger. For mange kan det være mer matnyttig å få med seg at selskapets små-PLS-er, S7-1200, er programmessig kompatible med storebror, S7-1500.

- Brukerne kan bruke samme applikasjonsprogram i begge seriene via TIA-portalen, forteller Håkon Nilssen.

Les: Norsk Resirk har bygget verdens råeste sorteringsanlegg for returemballasje

Ny toppmodell

Han forteller at de nå lanserer en ny PLS-konge på haugen. Den er døpt S7-1518, og skal være kraftigere enn råtassene i de nevnte S7-300- og S7-400-seriene. Ifølge kollega Jonas Kjærnli bruker den nye kongen et nanosekund på å kjøre en én-bits instruksjon. På papiret er det fire ganger kjappere enn den raskeste S7-300-maskinen (319), men for den som trenger mer datakraft kan det være mye å hente i litt ekstra massasje av programmene, som Kjærnli kaller det,

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Ved å optimalisere datablokkene kan S7-1518 bli et dusin ganger raskere enn S7-319, sier han.

Totalt består S7-1500-porteføljen av fem CPU-er. Forskjellene handler om pris, ytelser, minnestørrelse og kommunikasjonsporter. Innstegsmodellen (S7-1511) byr for eksempel på kun ett kommunikasjonsgrensesnitt, Profinet (industrielt Ethernet). Toppmodellen (S7-1518) stiller med tre Profinet-porter og en Profibus-tilkobling. Ifølge Frank Bråthen har selskapet bestemt seg for å selge 170 maskiner fra 1500-serien i år, men legger til at det vil avhenge av når en marinegodkjenning er på plass.

Les: S7-1518 PLS er Siemens toppmodell

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.