OLJE OG GASS

Siem: - Min jobb er ledig

Anders J. Steensen
5. mai 2008 - 07:00

Nederland/Scheidam: Siem er bekymret for ressursmangelen i oljeindustrien, særlig når det gjelder ingeniører og spesialister.

Han mener at mangelen medfører at det blir stor mobilitet i arbeidsstokken ved at folk hopper fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. Da går mye tid tapt for å lære opp nye medarbeidere.

– Jeg er opptatt av at vi sikrer kontinuitet i arbeidsstokken og at folk identifiserer seg bedriften. De ansatte må finne at her er det mulig å nå sine mål uten å skifte arbeidsgiver. Det bør ikke være noen forskjell om folk er ansatt i et oljeselskap eller i et serviceselskap. Se på Schlumberger. Der blir folk værende, sier Siem.

– Jeg ønsker å utvikle folk slik at det er noen som vil overta etter meg.5 milliarder

Kristian Siem driver i dag flere forskjellige virksomheter innen olje og offshore. Det største er Subsea 7 med 1100 ansatte, som er et serviceselskap. Siem Offshore er et rent rederi med offshorefartøyer og det nyeste skuddet på stammen er Siem Well Intervention Systems, som er et teknologiselskap.

Subsea 7 har bestilt fire nye skip i Nederland fra Merwede-verftet, spesialfartøyer beregnet til å installere utstyr på dypt vann. Først ut var Seven Oceans, i fjor. Dette er skip beregnet for legging av fleksible rør opp til 20 tommer. 21 mai overtar Subsea 7 Seven Seas. Et kombinert rørlednings og installasjonsfartøy, med muligheter for å legge både fleksible rør og stive rør (J-Lay).

Neste år settes Seven Atlantic i drift, et topp moderne dykkerfartøy. Dette er det første nye i markedet på 20 år. Her blir all dykkeraktivitet kontrollert og styrt via datamaskiner.

Vil inn i Barentshavet

Det totale investeringsprogrammet i Subsea 7 er på fem milliarder kroner.

– Nylig la vi ned våre virksomheter i Leith i Skottland og i Gaupne i Sogn og Fjordane. Med den nye basen på Vigra kan vi nå alle prosjektene i Nordsjøen og de som etter hvert kommer i Barentshavet.

Siem Offshore investerer også kraftig. – Vi har ordre inne på i alt 12 fartøyer. Jeg tror vi kan regnes som en av de indirekte største arbeidsgiverne på Vestlandet, sier Siem.Ingen diskriminering

Subsea 7 er en internasjonal bedrift. Bedriften er lokalisert i Stavanger, Vigra, Aberdeen, Rotterdam, Houston, Singapore, Perth og Rio de Janeiro. Selv om Subsea 7 ble dannet først i 2001, har det lange aner i oljeserviceindustrien. Produksjonen av rør er arvet etter oppkjøpet av deler av Halliburtons virksomhet, mens rederidelen er det gamle DSND, som var det eldste skipsaksjeselskapet på Oslo Børs.

– At vi er en internasjonal bedrift setter store krav til måten vi behandler folk på. Vi kan ikke diskriminere folk verken når det gjelder nasjonalitet eller hudfarge. Vi går etter kompetanse og folk som er villige til å stå på, sier Kristian Siem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.