ARBEIDSLIV

Si@ i staten

27. sep. 2001 - 19:35

Elektronisk samhandling i helse- og sosialsektoren -”Si@”, at staten har meget ambisiøse planer for innføring av en felles IT-plattform basert på nasjonalt helsenett, elektronisk samhandling, telemedisin og publikumstjenester (http://www.odin.dep.no/shd.

Vel plassert i teknologiens Mekka, vil jeg peke på en interessent løsning utviklet av sykehuskjeden CareGroup Health Care System her i Boston.

Alt på internett

CareGroup er en integrert helsetjeneste tilknyttet Harvard Medical School. Systemet omfatter seks sykehus og elleve medisinske sentra. Det engasjerer ca 3000 leger og dekker omkring én million pasienter. For tre år siden ansatte de en ny IT-sjef, dr, John Halamka, som gjorde seg følgende refleksjon: Leger og annet helsepersonell er mobile personer; de beveger seg mellom ulike deler av et sykehus, de kan være på sitt kontor eller de kan befinne seg på et sykehjem eller lignende.

For å sikre distribuert funksjonalitet ville han legge alle systemer på internett, det vil si all klinisk, økonomisk og administrativ informasjon. I dag er deres desktop Windows 2000 og en nettleser, og alt foregår via internett. Pasientsikkerhet har selvsagt vært i fokus da dette systemet ble utviklet, og CareGroup regnes for å være ledende innen dette området i USA.

I dag har CareGroup et sømløst nettverk av informasjon som pasientjournaler, røntgenbilder og EKG, som kan nås av både helsepersonell og pasienter hvor de enn måtte befinne seg i verden. Systemet er også tilrettelagt for leger som måtte ønske å bruke trådløse enheter. Pasienter kan, i tillegg til sin journal, også få tilgang til økonomiske data samt informasjon om preventiv medisin, for eksempel vedrørende mammografi og vaksiner.

Smertefritt

Implementeringen har gått overraskende smertefritt, fordi leger og annet helsepersonell ikke har hatt behov for omfattende opplæring i bruk av systemet. Antall feil knyttet til medisinering er redusert, og systemet har gitt bedre sikkerhet i valg av terapi og diagnostiske tester. Ifølge Dr. Halamka bygges kunnskap inn i systemet, og CareGroup opplever forbedringer både med hensyn til kvalitet og effektivitet. CareGroup antar at systemet bidro til en kostnadsbesparelse på ca. USD 30 millioner i år 2000.

Men det koster å være kar. Vanligvis bruker amerikanske sykehus 2–3 prosent av sitt investeringsbudsjett på IT, og sykehusene ligger gjerne flere år etter industrien på dette området. Halamka mener at 10–20 prosent av sykehusenes investeringsbudsjett bør gå til IT-modernisering. Den omtalte ambisiøse norske tiltaksplan Si@ er noe tynn på dette området. Vi får følge med på neste års nasjonalbudsjett!

NTC Boston er i dialog med CareGroup for å vurdere om deres erfaring kan være av nytte for den prosessen norsk sykehusvesen nå går inn i.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.