OLJE OG GASS

Shtokman-troikaen har signert

NY KRUSEDULL: StatoilHydros konsernsjef Helge Lund og Gazproms toppsjef Alexei Miller ved forrige signeringsrunde 25. oktober i fjor. Nå er Shtokman Development AG endelig en realitet.
NY KRUSEDULL: StatoilHydros konsernsjef Helge Lund og Gazproms toppsjef Alexei Miller ved forrige signeringsrunde 25. oktober i fjor. Nå er Shtokman Development AG endelig en realitet. Bilde: Scanpix
Leif Hamnes
21. feb. 2008 - 16:07

Selskapet skulle etter planen vært etablert 19. desember i fjor. I dag kunne toppsjefene for de tre selskapene omsider signere aksjonæravtalen om å danne selskapet.

– Etableringen av Shtokman Development markerer starten på realiseringen av Shtokman-utbyggingen, uttaler Gazproms konsernsjef Alexei Miller.

Allerede i gang

Gazprom har 51 prosents eierandel, mens franske Total og StatoilHydro innehar henholdsvis 25 og 24 prosents andel i Shtokman Development AG. Selskapet skal sørge for prosjektering, utvikling, konstruksjon, finansiering og utnyttelse av anleggene i Shtokman-utbyggingens første fase.

Ifølge StatoilHydros egne nettsider er arbeidet med forprosjektering av prosjektet allerede begynt. Den skal avsluttes i andre halvdel av 2009, som grunnlag for en endelig investeringsbeslutning.

Det er også valgt underleverandører til studiene, samt beliggenhet for det tekniske anlegget og transportkomplekset nær Teriberka i Murmansk-regionen, opplyses det videre.

Helt sjef

Etableringen av det felles utbyggingsselskapet lokker fram de store ord hos selskapenes aller mektigste menn:

– Når Gazprom, Total og StatoilHydro sammen etablerer dette selskapet, er det en viktig milepæl som gjør det mulig å kombinere våre krefter og erfaringer fra store utbygginger i værutsatte og vanskelig tilgjengelige områder for å møte utfordringene knyttet til Shtokman-prosjektet, uttaler konsernsjef Christophe de Margerie i Total.

Også StatoiHydros konsernsjef Helge Lund har lyse utsikter.

– Shtokman kan bli en pådriver for nye utbygginger i arktiske områder, med sikre operasjoner under kalde og klimatisk krevende forhold. Vi ser fram til de neste fasene av samarbeidet med Gazprom og Total i dette store og utfordrende prosjektet, hvor vi vil bidra med vår kompetanse og erfaring fra norsk sokkel, sier Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.