OLJE OG GASS

Shtokman kan utsettes- igjen

Shtokman-prosjektet skal besluttes i løpet av året. Statoil-sjef Helge Lund har tidligere kalt investeringsbeslutningen en av de vanskeligste han har måttet ta.
Shtokman-prosjektet skal besluttes i løpet av året. Statoil-sjef Helge Lund har tidligere kalt investeringsbeslutningen en av de vanskeligste han har måttet ta. Bilde: Shell
Maiken Ree
5. des. 2011 - 14:20

Fakta:

Shtokman-feltet ble oppdaget i 1988, og er lokalisert i den sentrale delen av Barentshavet på russisk sektor.

Feltet ligger 600 kilometer nordøst for Murmansk i vanndybder som varierer mellom 320 til 340 meter.

Reservene er estimert til å være omtrent 3800 milliarder kubikkmeter gass.

Gazprom Dobycha Shelf er lisenshaver i prosjektet.

Operatør for prosjektet er et felles eid selskap kalt Shtokman Development AG, som består av Gazprom (51 prosent), Total (25 prosent) og Statoil (24 prosent).

Gassen skal skipes delvis i rørledninger og delvis som flytende naturgass (LNG).

Ifølge planene skal feltet være i produksjon fra 2016.

Innen en måned skal Statoil og de øvrige partnerne i Shtokman-prosjektet beslutte om de vil gå videre med det grensesprengende prosjektet eller ei.

For å gå videre med prosjektet krever partnerne skattelette fra russiske myndigheter.

Ikke i år Bård Glad Pedersen i Statoil sier tidsskjemaet står ved like. Statoil

Ikke i år

Men det russiske finansdepartementet sier til avisen Moscow Times at det er usansynlig at skattelettene vil komme før investeringsbeslutningen skal tas.

– Vi har ikke diskutert det enda. Tidsrammen er ikke klar. De vil helt klart ikke få noe før utgangen av året, for Dumaen har stengt, sier Ilya Trunin, sjef for skatte- og tariffavdelingen i departementet.

Statoil ønsker ikke å kommentere hvordan uttalelsene fra finansdepartementet påvirker prosjektet.

– Det gjenstår fortsatt utfordringer ved de kommersielle sidene av prosjektet, og vi jobber med disse sammen med våre partnere. Arbeidet med å få plass nødvendige tilpasninger av de fiskale rammevilkårene er en del av dette arbeidet, sier informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen, til Teknisk Ukeblad.

Mange utfordringer

Shtokman er for mange kjent som verdens største påviste gassfelt til havs, med sine 3800 milliarder kubikkmeter med gass.

Det er likevel store utfordringer rundt utbyggingen av feltet, som enorme avstander til land, mangel på infrastruktur, mørke og is.

I tillegg har ukonvensjonell gass hatt sin innvirkning på det konvensjonelle gassmarkedet, og har ført til at en investeringsbeslutning for prosjektet har vært utsatt flere ganger.Samme tidsperspektiv?

Professor ved Universitetet i Oslo og gassekspert, Dag Harald Claes, mener Shtokman er den virkelige indikatoren på hvordan markedet for gass utvikler seg fremover..

Ifølge Statoil har det vært god fremdrift i å modne frem det tekniske prosjektet, mens de kommersielle utfordringene har vært utfordrende.

– Det vil være behov for støtte fra russiske myndigheter ved at de fiskale rammebetingelsene legges til rette. Dette vil også være et inntektsbringende prosjekt for russiske myndigheter, men det er viktig at det tilrettelegges, sier informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen, til Teknisk Ukeblad.

Det store spørsmålet er hvorvidt russiske myndigheter har det samme tidsperspektivet som partnerne i prosjektet.

Les også: Norge blir ingen gassnasjon

Total mer sikker

– Vi opplever at myndighetene er opptatt av at prosjektet skal realiseres, og at de ser verdiene det representerer. Vi har en timeplan som er besluttet av Shtokman Development AG, med en investeringsbeslutning innen utgangen av året, sier Glad Pedersen.

Litt mer sikker i sin sak er Shtokman-partner Total.

– Vi gjør alt vi kan for at en investeringsbeslutning skal tas innen utgangen av året eller begynnelsen av neste år. Svaret fra russiske myndigheter på vår forespørsel om skattelette er en faktor i den siste investeringsbeslutningen. Men jeg forventer ikke at de nekter oss dette, sier Totals lete- og produksjonssjef, Yves-Louis Darricarrere, til nyhetsbyrået Dow Jones.Skattelette innen desember

Ifølge nettstedet Barentsobserver skal russiske myndigheter jobbe med å legge frem skatteletter i løpet av desember.

Statoil vil ikke svare på hvorvidt prosjektet står i fare for å bli utsatt igjen.

– Jeg ønsker ikke å spekulere i ulike alternativer. Vi jobber etter den timeplanen som er besluttet. Det har som sagt vært god fremdrift i løpet av året på den tekniske siden. Russiske myndigheter har uttalt seg offentlig i flere sammenhenger og understreket viktigheten av Shtokman, sier Glad Pedersen.Kan tape 120 millioner dollar

Administrerende direktør i Shtokman Development AG, Aleksej Zagorovskij, sa nylig til den russiske avisen Rossijskaja Gazeta at dersom Russland ikke tilrettelegger for Shtokman-utbyggingen vil landet tape inntekter på mer enn 120 milliarder dollar.

Ifølge Zagorovskij er russiske myndigheter svært klar over behovet for skatteletter, men holder kortene tett inntil brystet.

Kraftig fall i gassetterspørselen i EU

Gassrør til Barentshavet i 2020

– Snøhvit er verdens beste LNG-fabrikk

Statoil frykter kostnadseksplosjon

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.