OLJE OG GASS

Shtokman kan bli atomdrevet

Per Erlien Dalløkken, Anders J. Steensen
22. nov. 2007 - 13:04

Det er flere indikatorer som tyder på at Gazprom har planer om atomdrift på Shtokman.

I så fall vil StatoilHydro indirekte bli en pådriver for mer kontroversiell atomkraft i nord.

Flytende atomkraftverk

- Jeg ser ikke bort fra at planene om å bygge en ny kraftverksblokk ved atomkraftverket på Kola kan skyldes behovet for kraft til LNG-anlegget, sier tredjesekretær Alexey Rybkin ved den russiske ambassaden i Norge.

Atomkraftselskapet Rosenergoatom har ikke bare planer om oppgradering av Kola atomkraftverk. Selskapet har også nettopp startet byggingen av verdens første flytende atomkraftverk i samarbeid med verftet Sevmash. Det skal bli flere.

Planen er å levere ett flytende atomkraftverk i året fra 2008.

Bekymret for tundraen

- Dette skal forsyne grisgrendte strøk med elektrisk kraft, men kan også brukes på Shtokman, påpeker Rybkin.

I tillegg er russerne i ferd med å bygge om en atomdrevet isbryter/fraktefarøy til et boreskip, og Gazprom har tidligere lansert planer for å bygge om en atomubåt til kraftforsyning på havbunnen.

Russerne har om mulig enda strengere forurensingslovgivning knyttet til aktivtteter i Barentshavet enn Norge. De er bekymret for nedsoting og dermed tining av tundraen. Derfor kan det være aktuelt å bruke atomkraft, fordi det ikke slipper ut forurensinger til luft.

Må tyne gamle reaktorer

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona vurderer det som nokså sannsynlig at Shtokman-driften blir basert på atomenergi, ettersom all tungindustri i området får kraft fra kolakraftverket.

- Om planene for Kola 5 og 6 er blitt mer aktuelle nå, er vanskelig å si. Frykten er heller at de gamle og relativt usikre reaktorene må tynes lengst mulig. Russland har ambisiøse atomenergiplaner som de ikke har mulighet til å fullføre på grunn av kostnader og mangel på kvalifisert arbeidskraft, sier Bøhmer.

Gazprom bestemmer

Det er fortsatt ikke kommet noen utbyggingsløsning for Shtokman. Men dersom feltet får atomdrift med StatoilHydro på laget, synes Bøhmer det vil være svært negativt.

- I hvert fall så lenge det baseres på gamle og usikre kraftverk som nærmest råtner på rot og verken følger internasjonale regler for avfallshåndtering eller dekomisjonering. Men har Gazprom bestemt seg for atomkraft, så blir det slik, fastslår atomfysikeren.

– Grunn til å frykte Gazprom

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.