PRODUKSJON

Ship o´hoi på Lillestrøm

Anders J. Steensen
27. mai 2003 - 14:45

For 19. gang arrangeres Nor-Shippingmessen i Oslo.

Denne gangen i Norges Varemesses nye lokaler på Lillestrøm. Aldri før har Nor-Shipping vært større.

Nesten 1.400 utstillere er påmeldt med nær 6.000 personer på de forskjellige standene. De representerer 30 nasjoner, og viser hvilken internasjonal virksomhet shipping er. Totalt dekker utstillingsarealet rundt 30 mål.

Men Nor-Shipping er mer enn en utstilling. Parallelt foregår en rekke seminarer som tar for seg skipsfartspolitiske spørsmål. Spesielt emner som angår miljø - utslipp - sikkerhet ved oljetransport vil bli diskutert.

Andre emner som opptar bransjen er nye regler grunnet faren for terrorist-angrep, og hva dette vil ha å si for terminaler - lasting og lossing.

Andre temaer som tas opp er bransjen fremtidsutsikter. Dette er i hovedsak rettet mot finansielle miljøer hvor norske banker og finansielle institusjoner er blant verdens ledende.

Betydelig bransje

Shipping er en betydelig næringsvei i Norge. I tillegg til rederier, skipsbyggere, utstyrsleverandører og sjømenn finnes betydelige selskaper innen finans og forsikring. Totalt 85.000 personer har sitt virke innen næringen i Norge.

På norske skip er det sysselsatt rundt 40.000 personer, hvorav 10.000 nordmenn.

I Norge bygges det for tiden 66 skip med en tonnasje på til sammen 285.000 bruttotonn.

Allikevel er vi små på verdensbasis. Her er det verftene i fjerne Østen som er dominerende. Men kostnadene fyker i været der også, slik at bransjen forventer en nedgang i nybyggingen i Japan. Kina kan ta over denne posisjonen.

Men norske leverandører er store eksportører til disse verftene. Derfor er det viktig for underleverandørene å markere seg på Nor-Shipping. For norske rederier bygger i stor grad sine skip i Østen, men de utrustes ofte med norsk utstyr.

Men også her finnes utfordringer. Skipene blir mer og mer standardisert og produsert nesten etter samlebåndsprinsippet. Avvik fra standard blir derfor dyrere. Og som standard velges ofte det utstyret som fyller funksjonene og som koster minst, uten tanke på driftskostnadene og kvalitet som ofte er viktige for norske leverandører.

Møteplass

Som en møteplass for shippingbransjen er derfor Nor-Shipping viktig. Her presenteres nye produkter, ny teknologi og nye løsninger.

Det blir nok litt uvant for de fleste deltagerne med en messe på Lillestrøm, men med toget er ikke veien lang inn til Oslo Sentrum.

Bedre lokaler, bedre luft og bedre plass bør borge for en vellykket messe.

For to år siden kom i underkant av 13.000 besøkende. Med de nye lokalene bør det være plass for flere i dagene 3. - 6. juni.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.