KRAFT

Shell styrker kraftforsyningen på Nyhamna

Nytt kompenseringsanlegg skal gi mer stabil gasseksport til England.

Shell får nytt anlegg fra ABB som skal kompensere for svingninger i nettet på Nyhamna og gi færre stopp i gasseksporten til England.
Shell får nytt anlegg fra ABB som skal kompensere for svingninger i nettet på Nyhamna og gi færre stopp i gasseksporten til England. Bilde: Jan Haukaas/Shell
Øyvind LieØyvind LieJournalist
27. juli 2015 - 10:45

20 prosent av Storbritannias gassforbruk dekkes via gassprosesseringanlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal.

Men anlegget har hatt dårlig strømforsyning. Bare i årene 2006 til 2012 kostet strømbrudd ifølge operatøren Shell hele 659 millioner kroner, hovedsakelig som følge av utsatte inntekter på salget av gass og gasskondensat.

Mer stabilt

Shell setter nå i verk tiltak for å bedre kraftforsyningen.

Selskapet har nemlig inngått en avtale med entreprenøren Kværner om å kjøpe kompenseringsteknologi fra ABB, skriver ABB i en pressemelding.

Nærmere bestemt et skreddersydd såkalt Static Var Compensator-anlegg (SVC). SVC-teknologien kompenserer naturlige svingninger i spenningen fra nettet som forsyner gasskompressorene på Nyhamna med strøm.

Den reduserer det reaktive krafttapet, gir økt kapasitet og mer pålitelig kraftforsyning, noe som er svært viktig for å sikre maksimal oppetid for produksjonsanlegget.

Kontrakten har en verdi på 190 millioner kroner.

Det kostet en milliard og ble aldri tatt i bruk: Det kostet en milliard og ble aldri tatt i bruk. Nå selger Statnett reservegasskraftverket på Tjeldbergodden

Trenger ny linje

Shell er operatør av Nyhamna, som ligger 50 km sørvest for Kristiansund og tar imot gassen fra Ormen Lange-feltet. 

Nyhamna er inne i en periode med mye oppgradering og utvidelse for å dekke økt kapasitetsbehov for behandling av gass fra den nye Polarled-rørledningen, som strekker seg helt opp til den kommende Aasta Hansteen-plattformen, 480 kilometer unna.

Anlegget har i dag kapasitet til å komprimere 70 millioner kubikkmeter gass om dagen. Etter utvidelsen øker dette til 84 millioner kubikkmeter gass.

Statnett og Shell har lenge diskutert hvem som skal ta kostnadene for en eventuell ny kraftlinje til Nyhamna, som vil sikre anlegget tosidig forsyning.

Les også: Disse tre selskapene skal bygge strømkabelen mellom Norge og Storbritannia

Løsnning i sikte

Nå ser det imidlertid ut til å gå mot en konklusjon, for Statnett skal etter planen legge fram en konseptvalgutredning til høsten. Bransjeforeningen Norsk olje og gass krever at linjen bygges raskt.

Kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell sier til Teknisk Ukeblad at SVC-anlegget ikke gjør en ny kraftlinje overflødig.

– Nei, dette er ett av tiltakene i den langsiktige pakken vi gjennomfører for å gjøre anlegget på Nyhamna mer stabilt, sier hun.

Les også: Statnett bekrefter torpedo på NorNed-kabelen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.