KLIMA

SFT: Sats på miljøteknologi

Teknologi kan løse mange miljøproblemer.
Teknologi kan løse mange miljøproblemer. Bilde: Colourbox
25. juni 2007 - 12:57

Oslo (NTB) – Norge kan lettere løse egne miljøproblemer, hjelpe andre land og samtidig tjene gode penger. SFT mener dette er mulig hvis Norge satser offensivt på miljøteknologi.

– Men det haster med å ta tak i denne muligheten, heter det i rapporten «Miljøteknologi – slik kan Norge bli et foregangsland», som ble offentliggjort på SFTs nettside mandag.

– Fragmentert og beskjeden

Rapporten viser at Norge har flere sterke forskningsmiljøer og leverandørindustri på miljøområdet, men særlig de mange små aktørene sliter med å få komme inn på de internasjonale markedene. Norge eksporterer f.eks. langt mindre miljøteknologi enn Danmark, Sverige og Finland.

SFT betegner dagens myndighetsinnsats på området som «fragmentert, lite koordinert og beskjeden».

– En vellykket satsing forutsetter at en betydelig, varig, målrettet og velkoordinert satsing erstatter dagens innsats. Da kan norsk miljøteknologi gi betydelige gevinster både for miljøet og for norsk næringsliv, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Hun mender det er helt nødvendig å sette i verk tiltak på både kort og lang sikt dersom Norge skal kunne ta opp konkurransen og henge med.

Satsingsområde

SFT viser til at miljøteknologi er et område i sterk vekst. OECD har beregnet at verdensmarkedet for miljøteknologi er på 4.000 milliarder kroner årlig. Den årlige veksten er på 5-20 prosent og markedet forventes å bli større enn legemiddelmarkedet.

Ifølge Hambro er utfordringen å skape rammebetingelser som gjør at norsk næringsliv satser og lykkes i dette markedet.

– På tross av flere gode eksempler som Tomra og REC, er ikke Norge et foregangsland, sier SFT-direktøren. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.