KLIMA

SFT: Mest redd for folks reaksjoner

En rapport på bestilling av miljøstiftelsen Neptun konstaterer at det må lekke fra giftdeponiet ved Malmøykalven.
En rapport på bestilling av miljøstiftelsen Neptun konstaterer at det må lekke fra giftdeponiet ved Malmøykalven. Bilde: www.stopp-giftdumpingen.org
Stein Jarle Olsen
7. sep. 2007 - 08:41

– Folk må ikke bli urolige og redde nå, sier Marit Kjeldby, leder for miljøoppfølgingsavdelingen i Statens Forurensningstilsyn (SFT) til Dagsavisen.

Bestillingsrapport

På en pressekonferanse i går ble den foreløpig siste rapporten om Indre Oslofjord presentert. Det er den svenske miljøkjemikeren Per-Anders Bergquist som har laget rapporten, på bestilling fra miljøstiftelsen Neptun.

Rapporten konstaterer at nivåene av polyklorerte naftalener (PCN) rundt giftdeponiet tyder på lekkasjer. SFT er uenige.

– Konsentrasjonene av PCN er for lave, og kan ikke brukes som argument for lekkasje. Vi har hele tiden sagt at det vil bli spredning av noe giftstoffer under mudringen, men ingen målinger har vist verdier over det vi varslet på forhånd og som vi mener er forsvarlige, sier Kjeldby.

Innenfor grensene

PCN-verdiene er imidlertid tre ganger lavere enn PCB-konsentrasjonene på de målte stedene, men også disse er godt innenfor SFTs grense.

– Vi har satt strenge krav til tillatte giftkonsentrasjoner og følger nøye med på at disse ikke overskrides. Jeg er langt mer bekymret for folks engstelse enn for giftkonsentrasjonene i Indre Oslofjord, sier Kjeldby til avisen.

Byrådet er også skeptiske til rapporten.

– Dersom SFT gir beskjed om at det er funnet måleverdier utenfor de fastsatte grensene er det selvfølgelig en forutsetning at havnevesenet stanser arbeidet, men slike verdier er ikke funnet. Tidlige rapporter er blitt tilbakevist én etter én, og det er lite som tyder på at denne har større gehalt, sier byrådssekretær Øyvind Såtvedt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.