INDUSTRI

- SFT dekker over miljøkriminalitet

Anllegget til vest Tank før eksplosjonen.
Anllegget til vest Tank før eksplosjonen. Bilde: Vest Tank
Jannicke Nilsen
6. aug. 2007 - 15:07

SFT har konkludert med at det ikke var den omstridte lasten fra tankskipet Probo Emu som eksploderte på Sløvåg i Gulen.

Den konklusjonen deler ikke Kurt Oddekalv.

Vil anmelde

I dag holdt Miljøvernforbundets leder en pressekonferanse i Bergen. Der la Oddekalv fram en rapport bestående av blant annet fraktpapirer, offentlige dokumenter, avisartikler og brevveksling med norske myndigheter om saken.

- Denne rapporten beviser at vi har grunnlag for å anmelde SFT for å tilsløre fakta i saken. Det var last fra Probo Emu på den tankene som eksploderte på Sløvåg, hevder Oddekalv.

Miljøvernforbundet har allerede anmeldt Vest Tank til Økokrim. Miljøvernforbundet vil bruke ettermiddagen og morgendagen på å utrede om lovverket åpner for en anmeldelse av SFT.

- Lite nytt

SFT studerer i øyeblikket Miljøvernforbundets rapport, og vil ikke kommentere påstanden før den er gjennomgått. Etter det TU.no erfarer ser SFT så langt lite nytt i rapporten.

10. juli konkluderte SFT med at tankene som eksploderte i Sløvåg 24. mai ikke inneholder avfall fra lasteskipet Probo Emu.

Tilsynet konkluderte samtidig med at det ikke var farlig avfall Vest Tank tok i mot da Probo Emu lå til kai i Sløvåg i oktober 2006, men vaskevann fra rengjøring av tankene ombord på skipet, slik Vest Tank hele tiden har hevdet.

SFTs konklusjoner bygger på dokumentasjon som Vest Tank, etter gjentatte purringer, leverte til SFT i starten av juli.

Det er SFTs konklusjoner Oddekalv nå reagerer på.

Refser egenkontroll

- Lasten var definert som farlig avfall helt til SFT kom inn i bildet. At SFT definerer lasten som vaskevann ødelegger for politietterforskningen av saken, hevder Oddekalv.

Han angriper også systemet rundt håndtering av farlig avfall i Norge, som i stor grad er basert på egenkontroll, egenrapportering og varslede inspeksjoner.

- SFT må få en sterkere kontrollfunksjon, blant annet ved å innføre utstrakt bruk av uanmeldte inspeksjoner, sier Oddekalv, og ber Stortinget ta tak i saken.

Miljøvernforbundet mener at Vest Tanks ledelse må straffes, og at SFT og DSB trekker tilbake alle utslippstillatelser for Vest Tank.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.