IT

Setter prislapp på Linux

Linux er fritt tilgjengelig for alle, og har blitt relativt populært i senere tid. Nå har en organisasjon regnet ut utviklingskostnadene.
Linux er fritt tilgjengelig for alle, og har blitt relativt populært i senere tid. Nå har en organisasjon regnet ut utviklingskostnadene. Bilde: Colourbox / montasje
Jörgen SkjelsbækJörgen Skjelsbæk
5. nov. 2008 - 07:14

Linux er jo som kjent baset på åpen kildekode, og operativsystemet kan installeres og brukes fritt av alle som så ønsker.

Rapport

Utviklingsarbeidet skjer på ideell basis og de programmerere som bidrar får sjelden betalt for innsatsen. Men hvor mye er alt dette arbeidet egentlig verdt?

Det ville Linux Foundation, en organisasjon som har til oppgave å øke bruken av Linux, prøve å gi svar på.

I rapporten "Estimating the Total Development Cost of a Linux Distribution" har forfatterne, Amanda McPherson, Brian Proffitt og Ron Hale-Evans prøvd å regne ut utviklingskostnaden av en Linux-distribusjon.

60 000 år

Som eksempel har forfatterne brukt Fedora 9, som ble lansert i mai i år.

Distribusjonen består av 204,5 millioner rader med datakode. Rapporten estimerer at det må til cirka 60 000 menneskelige arbeidsår for å nå dit.

Dette har man så multiplisert med snittlønnen til en programmerer i USA, og så lagt til kostnader for testing, maskinvare og annet som er nødvendig for utviklingsarbeidet.

Resultatet ble 10,8 milliarder dollar, eller rundt 76,5 milliarder norske kroner.

Kjerne

Rapporten har også gjort den samme regneøvelsen på Linux-kjernen, som begynte å utvikles av Linus Torvalds i 1991.

Hvis den skulle skrives fra grunnen av, ville det i dag kostet 10 milliarder kroner.

Ifølge Linux Foundation viser dermed rapporten hvilke enorme økonomiske verdier som ligger i utviklingsarbeid drevet av et fellesskap.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.