Setter inn sensorteknologi mot flomskader

I Sauda skal Rogaland fylkeskommune teste ut det første smarte Vossatrauet. Bekkeinntaket skal overvåke seg selv, og gi kontinuerlig sanntidsinformasjon.

Ivar Seim (i midten) har fått med seg betongprodusenten Rune Skjoldal (til venstre) i Tunge Ting og Lars Krangnes i Cautus Geo som har skapt et smart bekkeinntak.
Ivar Seim (i midten) har fått med seg betongprodusenten Rune Skjoldal (til venstre) i Tunge Ting og Lars Krangnes i Cautus Geo som har skapt et smart bekkeinntak.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
7. des. 2022 - 09:56

Det første smarte Vossatrauet er på vei til Sauda. Det leveres med Cautus Geos integrerte sensorer og datalogger spesialutviklet for nordisk klima med innsyns- og varslingsløsningen Cautus Web. Det gir kontinuerlig sanntidsinformasjon om tilstanden i bekkefaret. Målet er å unngå store vannmengder på avveie.

– I Sauda har vi et kritisk bekkeinntak med stor risiko for mye vann på avveie. Nå skal vi vinne erfaring med smart teknologi. Også innenfor andre områder tar vi i bruk sensorer for å få mer kunnskap, sier Solveig Margrethe Myge på drift- og vedlikehold.

Flom på Strandtorget i Lillehammer etter uværet Hans.
Les også

Flom- og skredplan er klar: Frykter for sikkerheten til trafikantene

20 års historikk

Vossatrauet så dagens lys for 20 år siden. Det er et prefabrikerte bekkeinntak med doble rister, utviklet på Voss. Utviklingen skjedde i nært samspill med NVE. Store utfordringer med tette stikkrenner og mye vann på avveie er bakteppet.

Det spesialutviklede bekkeinntaket kan nå serieproduseres i to ulike dimensjoner. Alle utstyres med en løsning som samler opp greiner, sand, stein og jordmasser i en egen beholder. Det gir et enklere og rimeligere vedlikehold, men risiko for overvann har vært den samme som for andre løsninger.

Inntil nå i høst. Nå har Cautus Geo brukt sin kompetanse innenfor IoT. Dermed er løsningen blitt smart. Den overvåker seg selv, er knyttet til internett og varsler oppdragsgiverne om tilstanden og behov for ettersyn og tømming av oppsamlerløsningen før inntaket går tett.

Vossatrauet er blitt smart, takket være teknologi fra Cautus Geo.
Vossatrauet er blitt smart, takket være teknologi fra Cautus Geo.

Enkelt vedlikehold

Går alarmen for ettersyn, kan beholderen som samler løv, kvister, sand, grus og steiner som føres med vann enkelt renskes.

– Den kan heises opp, tømmes og settes tilbake med enkle grep. Sånn har løsningen vært i 20 år. Nå er den også blitt smart. Det betyr at bekkeinntak og stikkrenner kontinuerlig overvåkes og selv varsler når det er behov for opprenskning, sier Rune Skjoldal i betongprodusenten Tunge Ting på Voss. Det er de som produserer trauene.

Bak Vossatrauet står Ivar Seim. Den mangeårige driftsingeniøren i Voss kommune, Cowi og Statens vegvesen er hjernen bak systemet.

– Det var viktig å utvikle en løsning for rask, effektiv og rimelig vedlikehold av bekkeinntak og stikkrenner. Da kan tette vannveier hurtig gjenåpnes uten bruk av tunge maskiner og tidkrevende arbeid, sier Seim.

Vossatrauet kan heises på plass ved alle bekkeløp. Det produseres med sensorer og datalogger integrert.

Oslo løsninger for Oslo kommune

Cautus Geo har også gjort tilsvarende løsninger for Oslo kommune. Der er flere bekkeinntak utstyr med sensorer som gir kontinuerlig overvåkning av tilstanden med automatisk varsling før flomvann kommer på avveie.

Cautus Geo er inne med sensorer og egenutviklet datalogger CL3 på flere flomutsatte steder.

Trykkcellene er av de mest robuste.

– De er spesialtilpasset norsk klima med frost og isdannelse. Samtidig skal målekvaliteten opprettholdes, sier leder for feltoperasjoner Sigmund Brekke Langelid i Cautus Geo.

Dataloggeren CL3 er utviklet av Cautus Geo.

– Den er kompakt med det aller nyeste innenfor kommunikasjonsteknologi. Den pakker datapakkene godt og har en batterikapasitet på godt over ti år. Det gir en robust løsning, sier Brekke Langelid.

27 prosent av jernbanen har et fornyelsesbehov de neste 12 årene, viser en ny rapport.
Les også

Bane Nor roper varsku – og verre skal det bli

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.