Servicerobotene kommer

Snart blir det solgt flere serviceroboter enn industriroboter mener tyske forskere. De advarer om at tyske robotprodusenter sover i timen.

Care-O-bot, prototype på servicerobot i regi avFraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung IPA
Care-O-bot, prototype på servicerobot i regi avFraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung IPA Bilde: Stefan Hasselwander/Phoenix Design
22. apr. 2016 - 07:00

I dag selges ti ganger så mange industri­roboter som serviceroboter. Men det er i ferd med å endres. En gang mellom 2020 og 2025 vil tallet på solgte serviceroboter matche tallet på solgte industriroboter.

Det er en ekseprtgruppe, Expertenkommision Forschung und Innovation, Efi, oppnevnt av den tyske regjeringen som kommer med tallene, som i Tyskland lå på henholdsvis 230 000 og 24 000 for de to robottypene i 2014.

Det er tyske VDI Nachrichten som skriver at Efi roper varsku og varsler at tysk maskin­industri sover i timen. Til tross for at det kryr av konferanser og seminarer om service­roboter gjør tysk industri lite produktutvikling.

Les: – Oppfatningen av mann-maskin samarbeid er gammeldags. Nå er det maskin-mann samarbeid som gjelder.

Roboten på bildet er fjerde generasjon servicerobot fra Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung IPA. Den er modulært bygget opp, og kan med enkle grep endres fra en kjøkkenhjelper til en koffertbærer.

Er det norske bedrifter eller forskningsmiljøer som arbeider med slike konsepter så oppfordrer vi til å ta kontakt med Automatisering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.