KRIGEN I UKRAINA

Serbia var villig til å sende våpen til Ukraina, ifølge Pentagon-lekkasje

Serbia, det eneste landet i Europa som ikke har innført sanksjoner mot Russland, var villig til å levere våpen til Ukraina, ifølge et lekket Pentagon-dokument. 

Serbia skal ha vært villige til å støtte Ukraina med våpen, ifølge lekkede dokumenter fra Pentagon.
Serbia skal ha vært villige til å støtte Ukraina med våpen, ifølge lekkede dokumenter fra Pentagon. Foto: Libkos/AP/NTB
12. apr. 2023 - 08:00

Det graderte dokumentet oppsummerer europeiske regjeringers svar på Ukrainas forespørsel om militær trening og såkalt dødbringende hjelp, altså våpen. Dokumentet er ett av flere som er lekket fra det amerikanske forsvarsdepartementet og lagt ut på nettet de siste ukene.

Ifølge oversikten, som er en tabell over responsen fra 38 land, sa Serbia nei til å drive opplæring, men forpliktet seg til å sende våpen eller hadde allerede sendt våpen. I dokumentet står det også at Serbia har politisk vilje og militær evne til å levere våpen også i fremtiden.

Dokumentet er hemmeligstemplet og var merket med at det ikke skulle deles med andre lands etterretning eller militære styrker.

Nyhetsbyrået Reuters sier de ikke har kunnet verifisere at dokumentet er ekte. Serbias presidentkontor og Ukrainas ambassade i USA har foreløpig ikke svart på Reuters' henvendelse om saken.

– Dersom dokumentet er ekte, viser det enten at president Aleksandar Vucic ikke er ærlig overfor Russland eller så er han under enormt press fra USA for å levere våpen, sier Øst-Europa-ekspert Janusz Bugajski i tankesmia Jamestown Foundation.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge gir inntil 1,6 milliarder kroner til et tsjekkisk initiativ til å kjøpe artilleriammunisjon til Ukraina. Bildet er tatt under et besøk på Nammo på Raufoss tidligere i år. Regjeringen har tidligere gitt støtte til å øke produksjonen der.
Les også

Gir milliardbeløp i ammunisjon-støtte til Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.