NATURVITENSKAP

Ser med mikrobølger

Om noen år kan røntgenteknologien erstattes med ufarlige mikrobølger, en teknologi som nå utvikles for fullt i Storbritannia.

Forsker og PhD David Smith ved Northumbria University's School of Engineering and Technology utvikler et mikrobølgebasert gjennomlysingssystem. Arbeidet skjer sammen med professor Tom Lennard samme sted.

Smith mener at hans apparat om noen år vil erstatte den farlige røntgenteknikken.

Han bygger en maskin som skaper tredimensjonale bilder på basis av et todimensjonalt intensitetsmønster. Teknikken likner med andre ord den som brukes for å lage hologrammer.

Med dagens røntgenteknikk, der strålingen kan være skadelig for alt levende, oppleves dessuten en litt for stor feilprosent. Denne kan reduseres med mikrobølger fordi de er "flinkere" til å se inn i vev.

Smith blir trodd: Nylig fikk han et utviklingsstipend fra Wellcome Foundation, en engelsk stiftelse som årlig deler ut millionbeløp til medisinsk forskning.

Teknikken Smith benytter ble opprinnelig brukt til å bestemme strålingskarakteristikken til nye mikrobølgeantenner. Den kan ifølge Smith også vise seg å være meget effektiv til å finne nedgravde miner og skjulte våpen, også de som ikke er laget av metall.

Doktor Smith sier litt ubeskjedent at teknikken bærer i seg muligheten til å plassere Storbritannia helt i tet når det gjelder moderne mikrobølgeteknikk. Og det er interessant, for det var i UK at sonar og radar først ble utviklet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.