IKT

Ser lyset for sykehusene

28. feb. 2001 - 07:14

IT-systemer for sykehus kjennetegnes av varierende brukervennlighet og kvalitet. De er i stor grad basert på bruk av umoderne brukergrensesnitt som likner på stormaskinløsninger fra syttitallet som ikke kjører moderne operativsystemer.

IT-sjef Haakon Brænden ved Sykehuset Østfold tegner et bilde av en sykehussektor som er preget av mangelfull integrasjon, sterkt varierende kompetanse og at mye tid og ressurser brukes til å finne opp hjulet på nytt.

Brænden tror likevel at det går mot lysere IT-tider for sykehussektoren. Han levner liten tvil om at behovet for endringer er stort. Østfold fylke brukte alene 40.000 - 50.000 kroner pr måned i 1998 for å frakte papirjournaler med drosje. Mellom 5 og 15 prosent av alle journaler er til enhver tid på avveie.

– Kost/nytte-vurderinger er lite utbredt i helsesektoren. Det fører til lav investeringsvilje. Det er også langt lettere å «selge» investeringer i pasientrelatert medisinsk-teknisk utstyr i politiske miljøer, sier Brænden.

En uønsket bieffekt av dette er at tilgangen på risikokapital blir vanskeliggjort for de selskapene som ønsker å satse på IT-systemer for sykehussektoren. Han etterlyser nye og endrete incentiver for å få fart på IT-investeringene.

– Det er mulig å premiere legekontorer som tar i bruk e-tjenester til å sende og mota epikriser, røntgenbilder og annet. På samme måten må sykehusene stimuleres til å ta i bruk utstyret for å sende de samme bildene.

– At staten overtar gir muligheter. Si @, planen som helseminister Tore Tønne nylig la frem har lagt seg på et realistisk ambisjonsnivå. Det er også midler å hente, hvis IT-folket kjenner sin besøkelsestid.

Brænden sier at dagens system gir et fragmentert forvaltningsmessig ansvar, at det er mange lokale initiativ som ikke er tilstrekkelig forankret høyere opp i systemet. Til sammen bidrar disse forholdene til å skape lav vilje til nyskapning.

Også Datatilsynet fikk sitt passe påskrevet, men en bedring er i sikte.

– Datatilsynet har bidratt til å forsinke IT-utviklingen i sykehussektoren. Samtidig må det sies at sykehusene har tatt for lett på sikkerheten. Det ser nå ut som vi er i ferd med å få en bedre dialog, hevder IT-sjefen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.