BYGG

Ser LED-lyset

Finn Halvorsen
4. mai 2009 - 16:21

Vi finner i dag LED-lys (Light Emitting Diode) i en rekke spesialanvendelser; i biler, i monterbelysning, butikklokaler og restauranter, fasadebelysning og etter hvert også veibelysning.

Men i hjemmet og til kontorbelysning har gjennombruddet latt vente på seg. De produktene som har vært på markedet har hatt vekslende kvalitet. Dårlig driverelektronikk og uønsket varmeutvikling har vært noen argumenter mot en del av produktene tilgjengelig på markedet. Dårlig fargegjengivelse med blått og grelt lys er et annet ankepunkt.

Først ute

Thorn Lighting hevder nå å være først ute med en armatur for takmontering hvor de nevnte ankepunkter er løst.

– Vi introduserte vår armatur Base LED i februar og har til nå solgt 1000 eksemplarer, sier administrerende direktør Tore Hofstad.

– Vi har blant annet en kontrakt med Posten om rehabilitering av noen av deres kontorer. Dessuten arbeider vi med tilbud til et bygg som skal stå ferdig i 2011. Dette vil utelukkende basere seg på LED-belysning. Det blir Norges første LED-bygg, sier han. Men hvilket bygg det dreier seg om, vil han foreløpig ikke ut med.

Selv om Thorn ifølge dem selv er først ute i Norge, venter de at konkurrentene er rett tundt hjørnet. – Utviklingen går svært raskt. Vi ser en utvikling som kan sammenlignes med den historiske veksttakten i halvlederindustrien, både når det gjelder volum og lysutbytte. Allerede i dag stammer fem prosent av vår omsetning på konsernbasis fra LED-lys, og veksten ligger på over 30% per år, sier Hofstad.

Ny fargeblandingsteknologi

Thorns nye armatur benytter en nyutviklet fargeblandingsteknologi og er tilgjengelig med fargetemperatur på 2700K og 3500K. Enkelt forklart betyr det at lyset fra gule og røde lysdioder blandes, i motstetning til å legge gul fosfor over blå lysdioder. Løsningen åpner derfor også for aktiv fargestyring.

– Med 12 watt og en lysstyrke på 650 lumen tilsvarer dette lyset fra et tradisjonelt 18 watts kompaktlysrør. Dessuten er levetiden fire ganger lenger, eller 50 000 timer. Det gir også betydelig lavere vedlikeholdskostnader, sier Hofstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.