INDUSTRI

– Ser ingen positive tegn

Hydros nye konsernsjef Svein Richard Brandtzæg understreker at Hydro har vært ute en vinternatt før. ¿ Jeg ser frem til å lede Hydro gjennom disse tidene, sier han.
Hydros nye konsernsjef Svein Richard Brandtzæg understreker at Hydro har vært ute en vinternatt før. ¿ Jeg ser frem til å lede Hydro gjennom disse tidene, sier han. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
29. apr. 2009 - 11:48

– Vi ser ingen positive tegn, og legger ikke til grunn hjelp fra markedet de nærmeste månedene, sier Brandtzæg til Teknisk Ukeblad.

Les mer: Hydro fortsetter å tape

Overproduksjon

Han trekker frem at aluminiumslagrene fremdeles vokser, noe som tyder på overproduksjon i verden.

– Det vil være med på å holde prisene lave fremover, sier han.Qatalum etter planen

Hydros store aluminiumsverk i Qatalum, med en startkapasitet på 585 000 tonn, er ventet å starte opp ved årsskiftet.

– Qatalum vil øke den totale produksjonen i verden. Samtidig venter vi full produksjon først fra tredje kvartal i 2010, og vi håper etterspørselen har økt til den tid, sier han.

Han understreker at Quatalum ikke konkurrerer direkte med de norske aluminiumsverkene, fordi planen er å levere til blant annet Asia og Nord-Amerika.

– Det blir en komplimentær virksomhet i forhold til resten av Hydro, sier Brandtzæg.4500 færre

Også Hydro gjør kraftige kutt i bemanning, og vil ha redusert med 4500 personer innen utgangen av året.

– Det er ikke hyggelig å fatte slike beslutninger, men det er nødvendig for å bevare resten av arbeidsplassene, sier konsernsjefen.Har kuttet mye

Hydro har så langt kuttet produksjon flere steder. I Norge er det gamle Søderberganlegget på Karmøy stengt permanent. I tillegg er halvparten av produksjonen på Søral, som er delvis Hydro-eid, midlertidig stengt, og Sunndal 3 midlertidig stengt.

– Vi har ingen planer om ytterligere nedstengninger i dag. Vi har tatt ut 30 prosent av vår primærproduksjon, og har gjort raskere tiltak enn våre konkurrenter. Vi er tidlig ute med tiltak nå, og vil være raskt ute med tilpasninger når det snur også, sier den ferske Hydro-sjefen.

– Har dere en plan for hvor eventuelle nye nedstengninger må gjøres?

– Vi fortsetter nå med et produksjonsvolum på 1,25 millioner tonn. Vi har tatt ut den tonnasjen med høyest kostnad, og har forbedret kostnadsnivået positivt. Men jeg kan ikke utelukke ytterligere tiltak, svarer Brandtzæg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.