NATURVITENSKAP

Ser Alzheimers raskere

ENKLERE: Den nye maskinen ved St. Andrews vil kraftig forenkle undersøkelsen av celler som man mistenker er angrepet av Alzheimers eller av kraft. Analyse av celleinnholdet vil visstnok bli like enkel som å slå an en stemmegaffel.
ENKLERE: Den nye maskinen ved St. Andrews vil kraftig forenkle undersøkelsen av celler som man mistenker er angrepet av Alzheimers eller av kraft. Analyse av celleinnholdet vil visstnok bli like enkel som å slå an en stemmegaffel. Bilde: LPS

En gruppe forskere ved St. Andrews University i Skottland har fått ni millioner kroner som startkapital.

De skal utvikle et helt nytt, kraftig elektronisk analyseinstrument som forener mange spesialmikroskoper i ett. De kaller nyheten Biophotonics Workstation.

Prosjekteleder, professor Kishan Dholakia, er sjef for Optical Trapping Group ved School of Physics and Astronomy.

Alt i ett

Han sier at vanlige mikroskop stort sett bare kan gjøre en eller to ting, mens man nå får muligheten til å lete etter en rekke fysiologiske anomalier samtidig, i ett og samme instrument.

Det nye apparatet kan fotografere, analysere, sortere og separere celler, og ved hjelp av minilasere bore små hull i celleveggene for å analysere innholdet. Hullene blir bare en hundredels millimeter store.

Bio-elektro

- Vi kombinerer det seneste innen biologisk forskning med siste nytt innen elektronskopteknikk, forklarer professor Dholakia.

- Celler vi skal undersøke trenger ikke å bli flyttet fra sted til sted – med fare for forurensning. Vi trenger heller ikke bekymre oss over stabiliteten i undersøkelsene i og med at vi kan gjøre alt i samme maskin, i samme rom.Les mer om: