OLJE OG GASS

Sentralbanken sjekker BPs levedyktighet

New York-avdelingen av USAs sentralbank Federal Reserve bruker store ressurser på å kartlegge konsekvensene dersom BP, her ved toppsjef Tony Hayward, går konkurs.
New York-avdelingen av USAs sentralbank Federal Reserve bruker store ressurser på å kartlegge konsekvensene dersom BP, her ved toppsjef Tony Hayward, går konkurs. Bilde: Reuters

New York-avdelingen av USAs sentralbank Federal Reserve har den siste tiden undersøkt hvor stor risiko Wall Street løper om BP går konkurs.

Ingen fare

Federal Reserve ønsker å forsikre seg om at Wall Street eller det globale finanssystemet kan klare seg om oljegiganten går under som følge av de enorme kostnadene som utblåsingen i Mexicogolfen medfører.

Etter å ha gjennomgått dokumenter i flere uker og spurt bankene og andre finansinstitusjoner om hvor stor eksponering de har til BP, har Federal Reserve ikke funnet noen systemisk risiko. De vil derfor ikke be bankene om å endre kredittforholdet til BP.

Lavere kredittvurdering

Undersøkelsen gir en antydning om usikkerheten i markedet for hvor mye den astronomiske regningen for oppryddingen kommer til å påvirke Wall Street, den gryende nye veksten etter finanskrisen eller olje- og energimarkedet.

Før utblåsingen hadde BP høyeste kredittvurdering etter å ha tjent 30 milliarder dollar på olje- og gassproduksjon og handel bare det siste året.

Enorme konsekvenser

Men siden april, da ulykken med riggen Deepwater Horizon skjedde, har selskapets markedsverdi sunket med 100 milliarder dollar og kredittvurderingen er redusert flere hakk.

Skulle det verste skje at BP går konkurs, er konsekvensene enorme. Det ville berøre mange av verdens største banker og fond, for ikke å snakke om tapet av 23.000 jobber i USA, et fall i oljeprisen og kredittilgangen oljeselskapene har. (©NTB)

Les mer om: