Sensitive data i baklomma

Sensitive data i baklomma
GLEMMER SIKKERHETEN: Verktøy som smarttelefoner og nettbrett gir nye muligheter og nye utfordringer. Norske små og mellomstore bedrifter har konsentrert seg om det første. Bilde: HTC

Tre av fire ansatte i norske små og mellomstore virksomheter har i dag tilgang til jobbdatasystemer eller kan lese og sende e-post via mobile enheter, ifølge en oversikt fra Post- og teletilsynet (PT).

Stadig flere arbeidstakere lagrer også jobbdokumenter på mobilen, og de to siste årene har det vært en stor økning i bruk av smarttelefoner og nettbrett med e-posttilgang i norske bedrifter.

Les også: Spår nettboom på mobil

Norge høyt på trådløst nett

– Samtidig ser vi en nedgang i gode rutiner for sikker bruk av mobiltelefoner og bærbare PC-er, advarer tilsynsdirektør Willy Jensen.

Sikrer pc-en, men ikke mobilen

Flere enn åtte av ti av bedriftene gode rutiner for det tilsynet omtaler som mer «tradisjonell» datasikring – som brannmur, virusprogrammer og sikkerhetskopiering.

Men til tross for en kraftig økning i bruken, svarer altså under halvparten av bedriftene at de har iverksatt tiltak for å øke mobilsikkerheten.

  • 52 prosent svarer at de har en «sikker oppkobling»
  • 33 prosent har installert antivirusprogram
  • 28 prosent tar sikkerhetskopier
  • 20 prosent utfører fjernsletting av innhold
  • 14 prosent oppgir at de har «andre sikkerhetstiltak».

Tallene kommer fram i en undersøkelse som presenteres i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsdag i Oslo i dag.

Les hele rapporten her.

– Det er flott at så mange kan jobbe via mobiltelefon og bærbar PC utenfor kontoret, men det fører til ekstra sikkerhetsutfordringer. Bruken av mobile enheter må bli en del av bedriftenes risikovurderinger, sier Willy Jensen.– Trenger rutinegjennomgang

Håndholdte enheter er praktiske, men også lettere å miste. Og kommer de på avveie, kan det være skadelig for bedriften.

Samtidig har ikke sikkerhetstiltakene i små og mellomstore bedrifter endret seg nevneverdig de siste årene, påpeker tilsynet.

– En moderne mobil inneholder enorme mengder informasjon om både oss, arbeidsgiver og kunder. Norsk forvaltning og næringsliv må gjennomgå egne sikkerhetsrutiner på nytt, sier Willy Jensen.

Post- og teletilsynet oppgir følgende enkle huskeregler for å oppnå bedre informasjonssikkerhet på mobile enheter:

  • Behandle jobbtelefonen som om det var kredittkortet ditt
  • Aktiver pinkode eller passord/mønstergjenkjenning for å åpne telefonen
  • Fjernsletting av mobilinnhold gjør at du kan slette alt innholdet på telefonen hvis du mister den. Spør mobilselskapet ditt om hjelp
  • Hold antall installerte applikasjoner på telefonen på et minimum
  • Bruk antivirusprogramvare

Les også: Mobilsurfingen eksploderer

Les mer om: