Senketunnel: Uspektakulær dramatikk

NESTEN PÅ PLASS: Elementet er bragt nesten inntil utløpet til fastlandsbiten av tunnelen. Fra denne posisjonen blir det senket ned, og så dratt på plass av syv vinsjer og kraftige wire. (Bilde: Joachim Seehusen)
NESTEN PÅ PLASS: I denne posisjonen er nedsenkingen begynt. Fire beholder inne i elementet blir fylt med til sammen 1600 kubikkmeter vann - eller 1.600.000 liter vann. (Bilde: Joachim Seehusen)
LEKTER: Elementene blir festet til en spesiallekter som trekker dem på plass. Fire vinsjer på lekteren brukes til å fire elementet ned ettersom det blir fylt med vann og får tilstrekkelig tungde til å synke. Dernest blir en rekke vinsjer brukt til å finne nøyaktig plassering på bunnen. Øverst på det blå tårnet er det plassert en GPS-antenne for å finne korrekt posisjon, også når elementet er senket ned på bunnen. (Bilde: Joachim Seehusen)
PAKNING: Denne gummipakningen er første tetting mot sjøen. Når elementene presses mot hverandre blir pakningen presset sammen til halv tykkelse. På innsiden blir det så montert ytterligere en pakning. (Bilde: Joachim Seehusen)
NEDSTIGNING: Det blå tårnet bak på tunnelelementet inneholder en leider. Gjennom den skal mannskaper gå ned når elementet er på plass for å åpne de midlertidige skottene og tømme vannet og gjøre annet nødvendig arbeid. (Bilde: Joachim Seehusen)
  • Bygg

Aldri før har en senketunnel vært montert i Norge.

Det lå en slags ærefrykt i luften da Statens vegvesen hadde invitert til pressekonferanse ved starten av nedsenkingen.

Se videoen - slik senkes tunnelelementene.

Sjelden har vi overvært en pressekonferanse med så tause journalister.

Imponerende dimensjoner

Det var liksom umulig å finne de rette spørsmålene. Elementene veier mer enn en normal danskebåt – 37.000 tonn hver.

De er like høye som hotell Plaza – 112,5 meter lange hver.

Og de skal presses sammen av et vanntrykk på 15 tonn per kvadratmeter.

Når overflaten på endestykkene er 300 kvadratmeter, blir det 45.000 tonn.

Ved hjelp av GPS og sju vinsjer skal seks slike kolosser lirkes på plass med kun får centimeters margin.

Undring - beundring

Det er så en lurer på om vi har valgt rett tema når vi undrer oss på hvordan mennesker kan lage mikroprosessorer og tungregnemaskiner.

Kanskje vi heller burde heve øyebrynene en smule og slippe beundringen løs når vi ser hvor tilsynelatende lett ingeniørene omgås tusener av tonn betong, vanntrykk og senkeprosesser.

Videoen som forklarer prosessen: Se den her.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå