KLIMA

Sender tjæresand i posten

FARLIG AVFALL: WWF legger ved tjæresand i julekortene i år.
FARLIG AVFALL: WWF legger ved tjæresand i julekortene i år. Bilde: Stein Jarle Olsen
Jannicke Nilsen
16. des. 2010 - 11:30

Rundt 250 stortingspolitikere, utvalgte regjeringsmedlemmer, andre beslutningstagere og ikke minst, Statoil-sjef Helge Lund, får i disse dager en noe spesiell juleoppmerksomhet i posten.

Miljøorganisasjonen WWF har fordelt tjæresand i små zip-lokk-poser og limt dem inn i julekort med tittelen "Årets minst miljøvennlige julekort".

Ikke i søpla

Tjæresand, også kalt oljesand, består av tyktflytende olje i en blanding av sand. Tjæresanden brukes i oljeutvinning gjennom en svært energikrevende prosess, som fører til store klimagassutslipp.

– Hva er poenget med å gi folk en gave de ikke engang kan kaste i søpla, til jul?

– Poenget er å minne folk om hva Norges største oljeselskap, som du er medeier av, driver med. Hvis du synes det er plagsomt at du ikke kan kaste den i søpla, får det deg kanskje til å tenke nøye igjennom hva dette er for noe. Et annet poeng er å få Teknisk Ukeblad til å skrive om det.

– Gratulerer, det har dere nå klart. Hvordan fikk dere tak i tjæresanden?

– Vi har besøkt Statoils tjæresandprosjekt i Alberta flere ganger, sammen med eksisterende og potensielle investorer. Sist gang vi var der, tok vi med oss en bøtte med tjæresand hjem. Det er ikke lett for folk som ikke selv har vært i Alberta å forestille seg hvor omfattende, tungvint og energikrevende prosessene er.

Denne posen med tjæresand får 250 mottakere i posten i disse dager. (FOTO: Stein Jarle Olsen)
Denne posen med tjæresand får 250 mottakere i posten i disse dager. (FOTO: Stein Jarle Olsen)

Aksjonær

Miljøorganisasjonen har i lengre tid jobbet for å få Statoil til å trekke seg ut av tjæresandvirksomheten i den canadiske provinsen.

WWF er aksjonær i Statoil. På selskapets generalforsamling i mai gikk WWF sammen med Greenpeace og fremmet et forslag om at Statoil skulle trekke seg ut av oljesandvirksomhetene i provinsen.

Klimakameratene led et dundrende nederlag. Over 98 prosent av stemmene gikk i favør av å fortsette tjæresandproduksjonen. Hansson har imidlertid ikke gitt opp arbeidet.

Jobber videre

– Viktige investorer gikk i mai på talerstolen og støttet vårt forslag om å trekke Statoil ut av prosjektet. Det er oppsiktsvekkende. Vi kommer til å fortsette å arbeide for at Statoils aksjonærer skal stemme imot virksomheten. Målet er at Staten som majoritetseier også skal stemme imot. Da må Statoil ut, sier Hansson.

I mellomtiden må alle mottagere av WWFs julekort oppsøke nærmeste miljøstasjon for å kvitte seg med årets minst miljøvennlige julekort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.